La Junta Electoral aplica diferent criteri amb el PPC de Berga i PxC de Manresa

La Junta Electoral Provincial permet que PxC de Manresa es presenti tot i no omplir la llista

Pere Fontanals/Aida Morales
21 de maig del 2015
Actualitzat a les 20:47h
Sebastià Llort i Joan A. López, el mateix camí, diferents situacions.
Sebastià Llort i Joan A. López, el mateix camí, diferents situacions. | Manresainfo.cat

Sebastià Llort i Joan A. López, el mateix camí, diferents situacions. Foto: Manresainfo.cat


La Junta Electoral no ha aplicat el mateix criteri a Berga que a Manresa davant de dos casos similars. A la capital del Berguedà, el Partit Popular català (PPC) s'ha vist fora de les eleccions municipals per no poder acabar d'omplir la llista, després que un dels seus membres estigués duplicat a una candidatura d'UPyD a Ferrol. A Marnesa, d'altra banda, la Junta Electoral Provincial (JEP) ha ratificat la decisió de la Junta de Manresa de no anul·lar la candidatura de Plataforma x Catalunya (PxC) a la capital del Bages, malgrat que s'ha quedat amb 23 candidats, dels 25 que són necessaris. 

Segons ha publicat Manresainfo.cat, la JEP ha desestimat els recursos presentats per la Candidatura d'Unitat Popular (CUP) i Democràcia Municipal (DM) que denunciaven aquest fet, entenent que aquesta situació “podria produir l'exclusió de tots aquells candidats no afectats per la irregularitat, deixant en les seves mans la possibilitat de provocar la nul·litat de la candidatura completa”. D'aquesta manera, ha resolt la Junta, es conculcava “el dret fonamental a la participació política” de la resta de candidats no afectats per la irregularitat. 

Una decisió, la de Manresa, que contrasta clarament amb la de Berga, ja que la situació esdevindria la mateixa, tot i que amb partits diferents. 

Manresa Vs. Berga

Tal i com informava Manresainfo.cat la passada setmana, fins a cinc membres de la llista que PxC va presentar a Manresa van denunciar públicament haver estat enganyats ja que ells no havien donat cap consentiment per pertànyer a la candidatura. Fins i tot, dues d'elles van presentar una denúncia en els Mossos d'Esquadra de Lleida acusant la formació xenòfoba de "falsificació de document públic" pels formularis d'acceptació que asseguren que no van signar.

Un cop destapat el cas, la CUP i DM van presentar una sol·licitud a la Junta Electoral de Manresa per a que atengués la petició de les dues noies de no formar part de la candidatura, i que declarés "nul·la" la llista de PxC a Manresa entenent que només comptava amb 23 dels 25 candidats necessaris. La Junta de zona va desestimar el recurs, i la CUP i DM el van elevar a la Junta Electoral Provincial, que aquest dijous al matí ha respost en el mateix sentit.

Pel que fa a la candidatura de Berga, la Junta de zona, així com el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya o el Tribunal Constitucional van resoldre en contra del PPC, ja que no cobria totes les places a les que optava, degut a la duplicitat del candidat a la llista de Ferrol. En aquest cas, el candidat va renunciar a formar part de la llista del partit de Rosa Díez, en favor de continuar a la de López Noguera. Malgrat això, totes les instàncies judicials van resoldre en contra.

En el seu conjunt, dos casos molt similars amb criteris diferents. La Junta de Manresa va considerar el "dret fonamental" a la participació política de la resta de candidats, mentre que la de Berga, no. 

Una “injustícia”, segons López Noguera

En declaracions a NacióBerguedà, el regidor i fins fa poques setmanes cap de llista del partit Berga, Joan Antoni López Noguera, ho ha considerat tota una “injustícia” que, segons ell, demostra que la Junta Electoral de zona no ha volgut fer prevaldre un criteri fonamental. 

En comparació amb el que ha passat a Manresa, el també president del PPC al Berguedà ha lamentat la “diferència d'actuacions” d'una Junta o d'una altra altra, i ha declarat que la decisió de Manresa és la més comuna, mentre que la de Berga és la que “ha sobtat”. De fet, i en les primeres declaracions públiques sobre el fet, López Noguera va denunciar l'actuació de l'òrgan judicial, fins al punt que va alertar sobre una possible "mà negra" que hagués manipulat aquesta deliberació. Davant d'aquest fet, el PPC ja ha afirmat que demanarà que s'iniciï una investigació interna. 
Arxivat a