Els artistes Mestre Guim i JuanItunes irrompen en el món del rap amb un treball introspectiu

No només parlen dels sentiments i les emocions expressades, sinó també les vinculen amb el seu origen social

NacióBerguedà
25 d'agost del 2021
Actualitzat a les 10:31h
Portada del nou àlbum
Portada del nou àlbum | Guim Tuson
Els artistes berguedans Mestre Guim i JuanItunes obren una nova via per al panorama del rap en català en la presentació del seu primer treball musical conjunt, on exploren diferents gèneres (des del rock, al rhythm and blues i el soul, passant pel flamenc) fusionant-los amb el rap. Es tracta d'una proposta gairebé inèdita dins l'àmbit del rap en català, ja que més enllà d'oferir unes lletres compromeses, la proposta parteix de la introspecció del lletrista i el cantant.

Els artistes no són aliens a la societat en què es troben immersos. De fet, la pandèmia sanitària mundial derivada de la Covid-19 els va agafar en plena fase de creació. Això es veu clarament reflectit en el contingut de les seves lletres, que no només parlen dels sentiments i les emocions expressades amb anterioritat, sinó que les vinculen amb el seu origen social.

Així ho explica el seu lletrista, Mestre Guim: "No tenim pèls a la llengua, i de fet, un dels eixos de les nostres cançons passa per fer una crítica, de forma poètica, als responsables de la conjuntura actual”. Un clar exemple d'aquesta voluntat n'és la cançó “Jòquer”, single del seu primer disc que han llançat també en forma de videoclip. Aquest primer treball explora temes personals i quotidians com la por, la sexualitat i les patologies mentals, poc freqüents en el gènere del rap. 



El Mestre Guim (lletrista, raper i vocalista) i el JuanItunes (productor i DJ) són dos artistes procedents de la capital berguedana. Ambdós fa molt temps que exploren, per separat, múltiples vessants de l'art musical, escènic i escrit, i des de fa dos anys s'han unit per anar coent, a foc lent, un projecte destinat a revolucionar l'escena del rap en llengua catalana, força òrfena des de fa temps. Es tracta d'una aposta que els ha agafat en un moment delicat, i és que justament les seves lletres prenen més sentit que mai en una pandèmia que molts professionals de la salut ja comencen a qualificar de "pandèmia d'ansietat i depressió".