TERRITORI

Una explotació de l’Espunyola batalla perquè l’ampliació de la C-26 no perjudiqui el seu futur

El responsable de Cal Pauet demana que el projecte contempli les particularitats de la zona

per Redacció, L'Espunyola, Catalunya | 24 d'agost de 2021 a les 10:35 |
Masia de Cal Pauet, amb la carretera al fons | ACN
Cal Pauet és una explotació agroramadera situada a tocar de la carretera C-26, a l'Espunyola. Amb 300 anys d'història, els responsables de la finca pateixen pel seu futur. I és que hi ha prevista una ampliació de la carretera que uneix Montmajor i Berga que els afecta de ple. De moment, les seves al·legacions al projecte, que es troba en fase de redacció, no han tingut resposta. "Només demanem que es tingui en compte el territori, que se'ns escolti i trobem la millor opció per a tots", explica a l'ACN el seu responsable, Pep Bover. Associacions com l'ERA han iniciat una campanya de recollida de signatures per donar-los-hi suport. Des del Departament de Territori diuen que volen apostar pel "diàleg".

L'explotació, pionera en agricultura ecològica, té en propietat una superfície d'unes 140 hectàrees entre terreny de cultiu i forestal. Les seves instal·lacions s'estenen a banda i banda de la carretera. El nou traçat per a la C-26 preveu un eixamplament de la calçada, fet que, segons el responsable de la finca, Pep Bover, els trencaria "encara més l'activitat diària".


D'una banda, per la impossibilitat de travessar la carretera amb el ramat, però també perquè ho pugui fer el personal que hi treballa i els vehicles de tracció agrícoles. Altres prejudicis serien l'impacte sonor, ja que amb l'eixamplament els vehicles podrien circular a més velocitat, i el paisatgístic.

Des de Cal Pauet també temen que se'ls hi ocupin sòls fèrtils i que els moviments de terres els hi malmetin la feina que han fet en els darrers anys. S'hi afegeix el fet que, segons la previsió del nou traçat, es podrien veure afectades unes alzines històriques, ubicades dins de la finca, així com alguns elements arquitectònics, com la font de Cal Pauet o una resclosa que utilitzen com a punt d'aigua per a l'extinció d'incendis i d'abeurador per al ramat.


Fa tres anys que Cal Pauet va presentar les primeres al·legacions al projecte del qual el mateix Bover reconeix que tenen "poca informació". No han obtingut resposta i, a finals de 2020, ho van tornar a fer. "Confiem que serà aviat", diu Bover, que assegura que, com ell, altres veïns de la zona, perjudicats per l'ampliació, també ho haurien fet. Per aquesta raó apel·la a la necessitat “d'asseure's" amb el departament de Territori i buscar "la millor opció per a tots".

"Et sents trencat"


"Posem tots els nostres esforços per preservar el territori i la pagesia, i et sents trencat quan passen coses com aquesta", lamenta Bover. Cal Pauet va ser una de les explotacions pioneres en agricultura ecològica. La seva experiència ha ajudat a fer que d'altres finques del municipi, com el Salt del Colom o Cal Nico, també hagin volgut apostar-hi, convertint l'Espunyola en un territori on predomina aquest tipus d'agricultura.

Durant els darrers anys han centrat la seva tasca a conrear llavors de varietats antigues que s'estaven perdent. Ara les venen per garantir-ne la perdurabilitat. També, amb algunes d'aquestes varietats fan unes farines ecològiques de primera qualitat, moltes amb molí de pedra, que es distribueixen arreu de Catalunya. A més, tenen un ramat d'ovella ripollesa, que alimenten amb una barreja de farratges, cereals i lleguminoses que conreen i preparen als seus camps. Això les fa més resistents a malalties i adversitats i, la qualitat de la seva carn, organolèpticament més bona.

Territori diu que mantindrà "el diàleg amb tothom"


Segons han explicat fonts del Departament de Territori a l'ACN, el projecte està en fase de redacció. Asseguren que l'actuació respon a una "demanda" del territori i que s'ha treballat i concertat conjuntament amb els consells comarcals del Berguedà i el Solsonès, així com amb els ajuntaments per on passa la carretera. També que s'han fet reunions tècniques amb els ens locals i els veïns per explicar-lo.

Davant de la queixa, insisteixen en la seva voluntat de mantenir "el diàleg amb tothom, ajuntament i veïns" per tal de donar les explicacions "necessàries i informar amb la màxima transparència sobre el projecte".
 

 

Participació