Bagà serà la seu del Simposi de les Festes del Foc dels Solsticis als Pirineus

S'hi celebraran del 27 al 29 d’octubre i vol posar la transmissió de les falles, haros i brandons més enllà de les fronteres territorials

Redacció
19 d'agost del 2021
Actualitzat el 23 d'agost a les 10:35h
Imatge d’arxiu de la festa de les falles d’Isil.
Imatge d’arxiu de la festa de les falles d’Isil. | Fallaires d'Isil.
Bagà acollirà els vinents 27 al 29 d'octubre el Simposi Internacional de les Festes del Foc dels Solsticis als Pirineus, una iniciativa del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, a través de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultura –soci del projecte Prometheus–, que lidera l’acció d’impulsar la celebració per a posar en valor la investigació, la divulgació i la transmissió del patrimoni cultural immaterial de les falles, haros i brandons més enllà de les fronteres territorials.

El Simposi vol fer aflorar el coneixement local i internacional mitjançant la recerca i els estudis entorn les festes del foc dels solsticis als PirineusInvestigació i divulgació transfronterera per a sumar esforços, arguments i fer més forta la representació a la Llista del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.

La tasca primordial des de l’inici del projecte ha estat la coordinació entre socis i amb els diferents actors del territori dels tres estats membres del projecte Prometheus, per tal de crear un Comitè científic territorialment representatiu, paritari i que sigui reflex de la diversitat cultural i social que engloba el món fallaire. Aquest Comitè està format per representants institucionals i experts de França, Andorra, Aragó i Catalunya. Ells han estat els encarregats de desenvolupar l’orientació i el contingut del Simposi.

Hi haurà una primera conferència inaugural que farà balanç dels 5 anys de la candidatura per part de la declaració de la UNESCO. Com es pot veure en detall a l’apartat corresponent del web i al programa, hi hauran 4 àmbits que abordaran l'organització i gestió territorial de les falles, haros i brandons, la transmissió i estratègies de salvaguarda, els reptes de la gestió cultural al territori pirinenc i/o també la transferència i divulgació del patrimoni amb la presentació d’entitats, museus, llibres i publicacions relacionades.

Mitjançant ponències, comunicacions i taules rodones es podran exposartemes diversos com per exemple els nous actors, protocols, models i recursos organitzatius, així com noves eines per fer front a problemàtiques vinculades a la pandèmia, la repercussió als mitjans de comunicació, la sostenibilitat i futur de les festes, etc. S‘articularà amb mirades transversals, amb experiències d’altres sectors i àmbits culturals i territoris d’arreu del món.

En paral·lel, es va crear entre el 2019-2020 un Comitè organitzatiu, format per representants del territori, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Bagà, amb la col·laboració de Cerdanyola i la resta de socis del projecte.

Per causa de les restriccions imposades arran de la pandèmia, s’han adoptat totes les indicacions de les autoritats sanitàries i es prendran totes les mesures de prevenció necessàries. En aquest sentit, el format del Simposi serà dual, de manera presencial i telemàtica. S’ha coordinat l’estructura, organització i logística del Simposi per tal que aquest es pugui desenvolupar amb total normalitat al territori del Berguedà.

L’assistència al Simposi és gratuïta, però cal realitzar la inscripció prèvia a les jornades, fet que alhora comporta poder obtenir un certificat de participació.