​El Berguedà ha invertit dos milions en dos anys per a conservar les colònies del Llobregat

El Consell Comarcal ha fet diverses operacions per a fer millores al patrimoni i en té marxa d'altres

Redacció
16 d'agost del 2021
Actualitzat a les 10:00h
El Berguedà ha invertit dos milions en obres per conservar el patrimoni |
El Berguedà ha invertit dos milions en obres per conservar el patrimoni | | CCBerguedà
Des de fa dos anys, el Consell Comarcal del Berguedà ha fet obres per valor de dos milions d'euros per fer diverses millores a les colònies industrials del Llobregat. Concretament, s'ha treballat a Gironella i Puig-reig.

Per conservar i potenciar el patrimoni que representen les colònies industrials al Berguedà s'han fet diverses obres. Les més destacades han estat la reconversió de l'antic edifici del cinema de Viladomiu Nou (Gironella), que ha suposat un cost de 714.514,77 euros, i la rehabilitació de la Torre Nova de Cal Pons (Puig-reig), amb un cost de 406.090,76 euros i que encara està en procés, que suposarà la recuperació d'un dels edificis públics més emblemàtics de la comarca.

A banda d'aquests dos treballs destacats, hi ha hagut diverses obres més petites als dos municipis amb costos inferiors, com la rehabilitació i condicionament de l'edifici del Batan i les Cardes de Puig-reig, l'arranjament del camí d'accés a la Torre Nova amb un cost de licitació de 61.083,78 euros, i el projecte de millora de l'enllumenat del bosquet de Cal Pons amb un cost de 27.028,82 euros, entre altres.

Es tracta de la inversió pública més important que s'hi ha fet en les últimes dècades, i per evitar que els ajuntaments l'assolissin per si sols, el Consell ha rebut finançament de diverses institucions. Del Programa Operatiu FEDER 2014-2020, del Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, i de l'Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat, entre altres.

Araceli Esquerra, la consellera de Dinamització de les Colònies Industrials, demana preservar el patrimoni de les colònies perquè "formen part de la història industrial del Berguedà i constitueixen un patrimoni de primer nivell".