Endesa adequa dues línies elèctriques al Castell de l’Areny i Santa Maria de Merlès per protegir l'avifauna

Aquestes iniciatives suposen tant un benefici mediambiental com una millora de la qualitat del subministrament a 2.280 clients

Redacció
30 de juliol del 2021
Actualitzat a les 17:28h
Endesa inverteix 28.000 euros en proteccions per a l'avifauna al Bergeudà i Cerdanya
Endesa inverteix 28.000 euros en proteccions per a l'avifauna al Bergeudà i Cerdanya | Endesa
Endesa ha adequat dues línies elèctriques al Berguedà, seguint la política de sensibilització mediambiental en matèria de protecció de l’avifauna, amb l’objectiu de preservar espècies d’aus protegides i amenaçades. També n’ha adequat una a Puigcerdà, a la Cerdanya.

L’actuació, que ha suposat una inversió de 28.000 euros, aportats íntegrament per la companyia, ha consistit amb la reforma de 3 suports repartits entre els municipis de Castell de l’Areny i de Santa Maria de Merlès, al Berguedà, i de Puigcerdà, a la Cerdanya.

La reforma ha consistit a instal·lar a les torres elèctriques diferents elements de protecció, com fundes aïllants, just abans i després de la cadena d'aïlladors per tal de reduir el risc elèctric en el moment en què una au aterra en un suport o n'aixeca el vol, ja que a l'estendre les ales hi pot haver contacte amb un cable i produir-se un arc elèctric. A més, també s'han substituït els tradicionals seccionadors aeris a la intempèrie per uns de nous encapsulats amb característiques especialment aïllants. Els suports ubicats als termes municipals de la Riera de Merlès i Castell de l'Areny estan propers a un corredor de zona ZEPA mentre que l'altre, el de la Cerdanya, es troba directament dins l'àmbit de zona ZEPA.

Només a la Catalunya Central (sumant-hi la Cerdanya), Endesa va invertir l'any passat gairebé 140.000 euros en adequar 42 suports repartits entre totes les seves comarques. Al Berguedà i a la Cerdanya es va actuar en 19 torres, amb una inversió superior als 56.000 euros. Aquesta iniciativa, sostinguda en el temps, redueix, d'una banda, el risc elèctric per als ocells i, de l'altra, millora la qualitat i la continuïtat del servei als clients, ja que sovint qualsevol incident amb l'avifauna comporta una interrupció en el subministrament.

En aquest sentit, tot i que els treballs estan encaminats a protegir l'avifauna, la seva execució també comporta una millora en la seguretat global de les instal·lacions i beneficien, per tant, la totalitat dels clients que en depenen, en aquest cas gairebé 2.280 repartits entre les poblacions abans esmentades, ja que un impacte d'un ocell al cable pot provocar una interrupció del servei. Les reformes, a més d'augmentar la fiabilitat del subministrament dels tres municipis, són un pas essencial per tal de reforçar la xarxa elèctrica de la comarca i augmentar-ne la seva seguretat i resiliència.

Totes aquestes actuacions es fan seguint un ordre de prioritat tècnic basat en criteris de conservació d'espècies, de manera que es garanteix l'adaptació de manera urgent d'aquells suports que poden tenir un major impacte sobre l'avifauna. Així mateix, s'estudia cas a cas quins són els elements i les modificacions més adients per a minimitzar les interaccions amb l'entorn.