El Berguedà demana a Madrid cobrar els 4,4 milions d’euros pendents dels ajuts Miner

Les ajudes per la reconversió d’antigues zones mineres estan pendents des del 2013

Redacció
28 de juliol del 2021
Actualitzat a la 13:26h
Assistents a la reunió d'aquest dimarts, a la seu del Consell
Assistents a la reunió d'aquest dimarts, a la seu del Consell | CC Berguedà
El Consell Comarcal del Berguedà ha demanat a Raúl Blanco Díaz, Secretari General d’Indústria i de la Petita i Mitjana Empresa que el Govern de Madrid pagui els 4,4 milions d’euros d’ajudes per la reconversió d’antigues zones mineres, els Miner que estan pendents des del 2013, i que en el seu dia havien de fer possibles inversions per un total de 7 milions d’euros.

Les subvencions que en el seu moment no es van pagar havien estat concedides per a projectes d’infraestructures dels ajuntaments d’Avià, Bagà, Berga, Cercs, Castellar del Riu, Guardiola de Berguedà, la Pobla de Lillet, Saldes, Olvan, Gósol i Fígols, així com del propi Consell Comarcal del Berguedà, el Consorci de la Ruta Minera i el desaparegut Consorci de Formació i d’Iniciatives Cercs Berguedà (CFI).

Josep Lara, president del Consell Comarcal del Berguedà, va traslladar aquesta petició a Raúl Blanco, aquest dimarts a la tarda, en el decurs d’una reunió de treball celebrada a la seu de l’ens comarcal a Berga. A la trobada hi van estar presents els consellers de govern Jesús Calderer, Lluís Vall i Abel Garcia i una representació de la junta de l’Associació Comarcal d’Empresaris del Berguedà (ACEB) encapçalada pel seu president Josep Maria Serarols i Meritxell Torrentó que hi va assistir en representació de la delegació al Berguedà de la Cambra de Comerç.

Josep Lara va exposar que el Berguedà és una comarca on la industrialització havia tingut un pes molt import. “L’aposta pel turisme és important, però necessitem la indústria”. Per la seva banda, el conseller Abel Garcia va demanar al secretari Raúl Blanco que doni suport a les peticions de la comarca. El conseller Abel Garcia va exposar al dirigent estatal que “si no fem alguna cosa, estem a l’UCI”.

Polígon comarcal a Olvan
Una altra de les peticions que se li va plantejar a Raúl Blanco és suport perquè s’acabi el polígon comarcal de Rocarodona a Olvan. El president de l’ACEB, Josep Maria Serarols, va traslladar a Raúl Blanco les peticions de la patronal berguedana. En primer lloc de la llista de necessitats hi figura completar el polígon comarcal del Berguedà a Rocarodona al Berguedà. Serarols va posar l’accent en la necessitat de desencallar aquestes obres per disposar de sòl industrial en aquesta àrea per tenir terreny industrial per oferir a les empreses interessades. Va destacar que la comarca necessita justament la tipologia de parcel·les projectades a Olvan de grans dimensions. Serarols va demanar que “s’injectin 10 milions d’euros” per fer aquesta obra que ha qualificat “d’estratègica”.

Per la seva banda, Josep Lara, va anunciar que “demanarem ajuda per accelerar els terminis” per acabar el polígon i posar parcel·les industrials al mercat. “No podem permetre que les empreses del territori marxin per falta de terrenys industrials” va assegurar Lara.

Línies de suport industrial 2021-2023
Raúl Blanco va prendre nota de les peticions berguedanes i es va comprometre a traslladar les peticions del Consell Comarcal del Berguedà i dels representants empresarials de la comarca. També va dir que existeixen eines de suport a les empreses. “Hi haurà línies de suport industrial. S’han de buscar les fórmules”.

El Secretari General d’Indústria i de la Petita i Mitjana Empresa va dir que el context sanitari actual és complicat, hi ha sectors econòmics que tornen a l’activitat i “comencen a revifar”. Va voler transmetre que “hi ha línies de suport per cada mida d’empresa”. Va informar de la propera convocatòria d’ajudes per a la digitalització d’empreses i la innovació i sostenibilitat industrial.