L’ICS considera que garanteix l’atenció sanitària a la població de l’Alt Berguedà durant l’estiu

Els 7 consultoris de tota l’àrea bàsica es mantindran oberts en l’horari habitual amb professionals d’infermeria i d’atenció a la ciutadania

Redacció
27 de juliol del 2021
Actualitzat a la 13:24h
Alcaldes dels municipis afectats amb els regidors de Sanitat de l'Alt Berguedà
Alcaldes dels municipis afectats amb els regidors de Sanitat de l'Alt Berguedà | Roger Simon
En relació amb les informacions aparegudes als mitjans de comunicació sobre les queixes d'alcaldes de la zona de l'Àrea Bàsica de Salut de l'Alt Berguedà sobre el servei als consultoris durant l'estiu, l'Institut Català de la Salut (ICS) a la Catalunya Central vol aclarir els següents punts.

Els consultoris de Bagà, la Pobla de Lillet, Castellar de n'Hug, Gósol, Saldes, Vallcebre i Sant Julià de Cerdanyola es mantindran oberts durant l'estiu en el seu horari habitual amb professionals d'infermeria i d'atenció a la ciutadania. Els professionals d'infermeria resolen de forma directa i immediata moltes de les consultes habituals relacionades amb el seguiment de la població amb malalties cròniques, ferides i altre tipus de consultes sobre salut. Els professionals d'atenció a la ciutadania, per la seva banda, s'encarreguen de rebre les peticions de la ciutadania i d'activar el servei i el professional més idoni en funció de cada cas.

Almenys tres professionals de medicina familiar ─i no 1,5, com s'ha difós erròniament─ s'encarregaran de donar atenció mèdica a tota l'àrea bàsica durant l'estiu. Així es va planificar des del primer moment i es va comunicar als ajuntaments de la zona. Aquests professionals garantiran de manera presencial el servei des del CAP de Guardiola de Berguedà, que és el centre de referència de tota l'àrea bàsica, i es desplaçaran a qualsevol punt del territori sempre que sigui necessari fer un servei domiciliari o oferir atenció des del consultori local.

Els casos que revesteixin més gravetat i requereixin més atenció mèdica es derivaran a l'Hospital de Berga i si és necessari es demanarà transport sanitari. Al centre de Guardiola hi haurà cada dia, de dilluns a divendres, dos professionals de medicina de 8 a 15 h i un professional de 13 a 20 h.

El període d'estiu obliga cada any a reorganitzar els horaris dels centres d'atenció primària. Aquest estiu, per segon any consecutiu, cal fer compatibles les vacances dels professionals amb la cinquena onada de la pandèmia.

La gerent de l'ICS a la Catalunya Central, la doctora Anna Forcada, aclareix que "el compromís dels professionals de la salut és no deixar mai d'atendre la ciutadania de l'Alt Berguedà. Per aquest motiu, tot i les circumstàncies excepcionals que vivim, s'han pres totes les mesures per poder garantir la continuïtat del servei durant l'estiu".