Troben una destral prehistòrica al Castell de Guardiola, probablement del neolític

Aquest fet indica que l’enclavament estava habitat en una època molt anterior a la medieval

22 de juliol del 2021
Actualitzat a la 13:00h
Excavacions al Castell de Guardiola
Excavacions al Castell de Guardiola | Gerard Ferrer
L’entitat Torre de Guaita de Guardiola de Berguedà que aquesta setmana varen començar les excavacions al Castell, van descobrir una destral prehistòrica de pedra, probablement de l’època neolítica. Aquesta peça indica que l’enclavament estava habitat en una època molt anterior a la medieval i obre un nou escenari pel jaciment, per la història del municipi i per la comarca.

L’entitat va iniciar les jornades d’excavacions aquest dilluns i duraran fins el divendres, 30 de juliol. Enguany hi ha inscrites una quarantena de persones entre famílies, estudiants d’arqueologia i altres persones interessades en el patrimoni. Tot aquest col·lectiu pot escollir en apuntar-se els 10 dies d’excavació o bé dies determinats.
 

Destral de pedra trobada Foto: Gerard Ferrer



En els últims anys havien rebut una subvenció de la Diputació de Barcelona que es feia càrrec del cost de l’arqueòleg. Enguany, però se’ls ha denegat la subvenció i l’entitat haurà de buscar altres estratègies per pagar la campanya, deixant de banda la consolidació del jaciment.

A més, des de l’entitat Torre de Guaita han demanat al Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya que faci una intervenció urgent a la torre de l’homenatge, ja que l’estructura fa temps que necessita una actuació perquè un dels murs s’està desplomant. “Esperem que la Generalitat pugui fer alguna cosa perquè la nostra entitat no pot assumir les despeses d’una intervenció d’aquestes característiques”, argumenta l’entitat.