Tots els dispensaris de l’Alt Berguedà no tindran metge fins al 22 de setembre

En una reunió celebrada abans de Sant Joan, el Departament va manifestar que els professionals havien de fer vacances

20 de juliol del 2021
Actualitzat el 21 de juliol a les 14:47h
Roda de premsa dels alcaldes dels municipis afectats amb els regidors de Sanitat
Roda de premsa dels alcaldes dels municipis afectats amb els regidors de Sanitat | ICS Catalunya Central
El Govern deixa sense metges tots els dispensaris de l’Alt Berguedà fins al 22 de setembre. Aquest és l’anunci que han fet arribar els ajuntaments de 9 municipis de l’Alt Berguedà. Ara, tota l’atenció la centralitzarà el CAP de Guardiola de Berguedà, que passa temporalment de 4,5 metges a 1,5. Segons el Departament, els metges han de fer vacances. Per tant, els municipis que afectarà són Bagà, Castellar de n’Hug, Gósol, la Pobla de Lillet, Saldes, Vallcebre i Sant Julià de Cerdanyola.  

Els ajuntaments de l’Alt Berguedà manifesten que el Govern no ha tingut en compte que la població de l’Alt Berguedà és d’uns 5.400 habitants censats, però durant els mesos d’estiu, poden passar a ser més de 15.000 habitants. Es tracta d’una zona turística amb diversos càmpings, cases de colònies, hotels, apartaments. A més, és la zona del Berguedà amb més campaments d’estiu. En aquests moments al Berguedà hi ha 150 campaments, dels quals el 80% es troben a l’Alt Berguedà.

Durant l’any, quan no hi ha vacances, tota l’Àrea disposa de 4,5 metges, però quan se'n posa algun de malalt o els toca fer guàrdies a l’Hospital Sant Bernabé no el substitueix ningú i es perd el servei a l’Alt Berguedà. El CAP de Guardiola, on hi ha el servei de guàrdia i de nit, ha deixat de tenir metge cada dia, i només n’hi ha, amb sort, 3 dies a la setmana.

Arran de tot això, i de la centralització dels serveis de pediatria i de llevadora, els ajuntaments van insistir fins que es va aconseguir una reunió amb l’ICS Cat Central. Aquesta, celebrada abans de Sant Joan i abans de la cinquena onada, els va anunciar que a partir del 18 de juliol i fins al 22 de setembre no tindrien metges als dispensaris de l’Alt Berguedà.

Aquest fet ha portat als Ajuntaments i regidors de Sanitat de l’Àrea Bàsica de l’Alt Berguedà, a convocar una roda de premsa onwe s'ha llegit el comunicat que es va fer arribar al conseller de Salut, Josep Maria Argimon, al Servei Català de Salut i a l’Institut Català de la Salut, manifestant les retallades que estan patint els centres d’atenció primària de la zona.