Berga celebrarà la festa d’Els Elois del 23 al 25 de juliol amb activitats culturals

Comptarà amb una programació reduïda que inclourà actes culturals i de divulgació vinculats a la festa dedicada al gremi de Sant Eloi

Redacció
19 de juliol del 2021
Actualitzat a les 18:50h
Els Elois de Berga, en una foto d'arxiu
Els Elois de Berga, en una foto d'arxiu | Pilar Màrquez Ambròs
La ciutat de Berga tornarà a celebrar la festa d’Els Elois després de la suspensió de l’edició de l’any passat a causa de la Covid-19. Enguany, la celebració es portarà a terme del 23 al 25 de juliol i comptarà amb una programació reduïda i adaptada a les restriccions vigents que inclourà actes culturals i de divulgació vinculats a la festa dedicada al gremi de Sant Eloi.

L’organització ha descartat la realització d’alguns actes tradicionals com les passades amb aigua i sense, el sopar popular, les recreacions del rapte de la núvia i la boda típica de l’Alt Berguedà i l’acte de lliurament de les ferradures, entre d’altres. Tot i això, per potenciar la festa s’han establert col·laboracions amb associacions vinculades a les festes tradicionals dels Tres Tombs que se celebren a altres poblacions de Catalunya com per exemple Igualada.

Present, futur i benestar
La festa d’Els Elois s’iniciarà el divendres, 23 de juliol, amb una taula rodona titulada “El present i el futur de la festa d’Els Elois: mesures de seguretat i benestar animal” que es farà a les 19 hores. L’esdeveniment estarà conduït per la col·laboradora de Televisió del Berguedà, Alba Martínez, i comptarà amb la participació d’Andreu Bernadàs, president de la Federació Catalana dels Tres Tombs; Montserrat Argelich, presidenta de l’Antic Gremi de Traginers d’Igualada i Josep Cuberas, president de la Junta Conservadora d’Els Elois. L’activitat té l’objectiu de compartir experiències d’entitats vinculades a l’organització de festes tradicionals amb animals de càrrega per conèixer les mesures que s’han implementat en els últims anys en matèria de seguretat i benestar animal, entre d’altres.

Aquesta activitat es farà al claustre del Convent de Sant Francesc i en cas de pluja, es traslladarà a la capella del Santíssim de l’església de Sant Francesc. L’aforament serà limitat i per assistir-hi caldrà inscriure’s a través del portal web Ticketara, a partir del 20 de juliol, a les 19 h. La inscripció romandrà oberta fins a completar les places disponibles.

Concerts musicals
La programació musical de la festa d’Els Elois comptarà amb les actuacions gratuïtes de Joan Miquel Oliver i Dalton Bang que es faran el dissabte, 24 de juliol, a la plaça de Viladomat, però en cas de pluja es traslladaran al Pavelló Vell. D’una banda, el concert de Joan Miquel Oliver correspon a l’actuació programada durant les festes del Corpus d’enguany que va haver de ser suspesa per la pluja. El músic mallorquí oferirà un dels concerts de la gira titulada “15 anys de Surfistes en càmera lenta”.

L’excomponent del grup Antònia Font revisarà el seu debut en solitari amb un cançoner que ofereix vistes privilegiades del retrovisor del gran Emerson Fitipaldi, tot saltant des de la foguera marciana instrumental de “Soy un lo-fi” a un Pícnic tan efímer com feliç. El concert començarà a les 20 h i es demana al públic assistent arribar amb 30 minuts d’antelació per poder validar les entrades i iniciar el concert puntualment. Les entrades adquirides pel concert de Joan Miquel Oliver programat per Corpus (5 de juny) no seran vàlides i caldrà inscriure’s novament a través del portal web Ticketara, a partir del 20 de juliol, a les 19 h.

D’altra banda, Dalton Bang tancarà la vetllada de concerts musicals de la festa d’Els Elois. Es tracta d’un grup format per sis joves músics que interpreten versions i covers amb l’objectiu “d’assaltar”, des de les ciutats més grans fins a les places més petites de qualsevol indret, per vestir-les de festa amb bona música i gresca interpretant grans èxits, des dels anys 70 fins a la “patxanga” més actual. L’actuació començarà a les 22 h i també es demana arribar 30 minuts abans de l’inici del concert. La inscripció per assistir-hi es podrà fer a través del portal web Ticketara, a partir del 21 de juliol, a les 19 h.   

Mostra de balls típics berguedans
El diumenge, 25 de juliol, es portarà a terme el Ballet de Déu, la dansa tradicional que habitualment tanca la representació de la boda típica de l’Alt Berguedà interpretada per l’Agrupació Teatral La Farsa. Enguany, la dansa es farà a l’amfiteatre del Parc del Lledó i comptarà amb dues parelles de balladors i balladores, que es van renovant bianualment per sorteig.

Aquest acte es completarà amb una mostra de balls típics del Berguedà que inclourà les danses següents: el Ball de l’Almorratxa de Gironella, el Ball Cerdà de Bagà, el Ball de la Coca d’Espinalbet i la Dansa de Falgars de la Pobla de Lillet. L’acte comptarà amb la música en directe de la Cobla Ciutat de Berga. L’esdeveniment es farà a les 19 h i en cas de pluja es traslladarà al Pavelló Vell. L’aforament serà limitat i per assistir-hi caldrà inscriure’s a través del portal web Ticketara, a partir del 20 de juliol, a les 19 h.      

Altres activitats
La festa d’Els Elois també inclourà altres activitats adreçades a tot tipus de públics. Per exemple, s’ha programat una sessió especial del Club del Joc per compartir una vetllada amb família i amics descobrint propostes lúdiques de jocs de taula. L’activitat estarà dinamitzada pels monitors i monitores de la Cia. de Jocs l’Anònima. La sessió es farà el divendres, 23 de juliol, a partir de les 21 h a la plaça de Viladomat. En cas de pluja, es farà a l’Espai Jove situat al carrer de mossèn Espel, número 13.

El dissabte, 24 de juliol, hi haurà un concert de sardanes amb la Cobla Pirineu, a la plaça de Francesc Palau i Quer (plaça de la Pietat), a les 19:30 h. L’activitat compta amb la col·laboració de la Colla Sardanista Cim d’Estela i en cas de pluja, es farà als baixos de l’Escola Municipal de Música de Berga.

Per últim, el diumenge, 25 de juliol, se celebrarà una missa i la cantada dels goigs en honor a Sant Eloi, a l’església de Sant Francesc, a les 12:30 h. L’ofici comptarà amb l’assistència de representants de la Junta Conservadora d’Els Elois i les autoritats locals. 

 
Arxivat a