SALUT

El Berguedà podrà formar per primera vegada residents d’Infermeria i Medicina Familiar

L’Hospital de Berga i els CAP de Berga Centre i el Baix Berguedà seran centres docents a partir de 2022

per Roger Simon, Berga, Catalunya | 14 de juliol de 2021 a les 15:59 |
El Berguedà podrà formar per primera vegada residents d’Infermeria i Medicina Familiar | Roger Simon
A partir del maig de 2022, els residents de Medicina Familiar i Comunitària i d’Infermeria podran fer la seva residència al Berguedà. L’Hospital Sant Bernabé de Berga i els centres d’atenció primària de Gironella, Puig-reig i Berga Centre han rebut l’acreditació per formar infermers i infermeres en Atenció Familiar i Comunitària i metgesses i metges especialistes en Medicina Familiar i Comunitària. De cara el maig vinent, es preveu que dos metges i un infermer puguin fer-hi el primer curs de residència.

Es tracta d'un canvi que incidirà positivament en les persones usuàries, ja que la docència és un estímul per als professionals que treballen en centres acreditats i, en aquest sentit, el fet d'esdevenir un centre d'aquestes característiques atraurà nous professionals al territori, un fet important en un context de manca de professionals com el que està patint el sector.  


Antònia Baraldés, directora assistencial de l’Hospital de Berga, reconeix que es tracta d'una oportunitat pels professionals "però també pel territori", pensant en què els residents puguin acabar decantant-se per quedar-se a treballar a la comarca un cop finalitzats els seus estudis.

Els centres sanitaris que acullin aquesta formació seran dispositius integrats a la Unitat Docent Multiprofessional d'Atenció Familiar i Comunitària Catalunya Central de l'Institut Català de la Salut (ICS). Des dels diferents organismes implicats s'ha fet una valoració molt positiva d'aquest pas endavant per poder disposar de professionals formats sota els mateixos paràmetres de qualitat dels grans hospitals, però en un entorn més pròxim. 


Els residents de medicina estaran durant quatre anys fent l'especialització, mentre que els d'infermeria seran dos. La gerent de l’Hospital de Berga i de l’ICS a la Catalunya Central, Anna Forcada, ha apuntat que és “una aposta de futur perquè permetrà tenir l’oportunitat de fidelitzar aquests futurs professionals al Berguedà i atreure talent”.

Tres residents pel primer curs


L'acreditació permetrà a l'Hospital de Berga i als dos ambulatoris formar a dos metges i dos infermers per curs, malgrat que per a la primera convocatòria només s'oferirà una plaça d'aquesta segona especialitat. Tots els residents tindran un coordinador i es preveu que puguin fer una rotació pels diferents àmbits professionals.

L'interès pel món rural


Joan Daniel, cap d’estudis de la unitat docent a la Catalunya Central de l’ICS, ha manifestat que l’any 2019 les unitats de l’àrea metropolitana van demanar-los sí els seus residents podien rotar per la Catalunya Central per aprofundir en "medicina rural". Des de llavors, el CAP de l'Alt Berguedà ha acollit residents, però de forma temporal. Ara, amb l'acreditació de l'hospital i els CAP de Berga Centre i Baix Berguedà podran cursar-hi l'especialització durant quatre anys.
 

 

Participació