Biarnés vol posar un gerent a l'Ajuntament de Berga que sigui un càrrec de confiança

CiU farà un replantejament de l'organigrama del consistori i pretén fer efectiva la figura dels comandaments

Aida Morales
18 de maig del 2015
Actualitzat el 19 de maig a les 11:21h
El cap de llista de CiU a Berga, Antoni Biarnés, acompanyat per Àngels Guitart
El cap de llista de CiU a Berga, Antoni Biarnés, acompanyat per Àngels Guitart | Aida Morales

“L'Ajuntament de Berga és una administració important, i requereix una atenció especial”. Amb aquestes paraules ha començat el candidat de Convergència i Unió (CiU), Antoni Biarnés, la seva explicació sobre quin model de gestió tindrà, si ell assoleix l'alcaldia, el consistori berguedà. Tal i com ha relatat, la “novetat més visible” i una de les incorporacions més trencadores serà la figura del gerent que, al seu torn, serà segurament un càrrec de confiança de l'alcalde. 

Això serà així, ha precisat Biarnés, ja que és el més comú en la majoria d'ajuntaments, i perquè l'altra opció, la figura de directiu públic, no queda prou acotat pel que fa a funcions i responsabilitats. No obstant això, ha assegurat que la seva selecció serà “molt rigorosa” mitjançant un concurs públic i que, de moment, el seu equip encara no té “ningú pensat”. Amb tot, el que sí que ha ressaltat el candidat de CiU és que, en qualsevol cas, les funcions gerencials “no tindran res a veure amb la feina que faran els polítics” i que la seva tasca serà dur a terme els objectius marcats per l'alcaldia en un termini de temps determinat. 

Segons l'alcaldable, però, el model que pretenen portar a terme també traurà a la llum una figura que, fins ara, quedava difuminada entre els tècnics; la dels comandaments. Aquestes persones, ha explicat, tindran, a més de la seva feina, la funció d'annex amb la resta de treballadors, gestionaran la seva àrea des de la proximitat, i fomentaran el treball en equip i la bona coordinació amb la resta. 

 

El cap de llista de CiU a Berga, Antoni Biarnés Foto: Aida Morales

Pel que fa als tècnics, Biarnés ha assumit que hi ha un “dèficit” que serà difícil de cobrir, ja que el capítol 1 no es pot tocar. Malgrat això, l'objectiu de Convergència és anar adaptant el model de manera “gradual”, i compaginant aquesta reorganització “amb el dia a dia” i el clima laboral. 

El pas de la participació a la corresponsabilitat

Més enllà de la participació, l'equip de CiU a la capital del Berguedà aposta per la corresponsabilitat, una manera d'implicar tothom en els assumptes del consistori, que es pot portar a terme, de portes endins, però també amb les entitats i associacions de la ciutat. Pel que fa a la seva aplicació interna, anirà lligada a l'ambient laboral i a la motivació dels treballadors. Per això, CiU proposa estudiar les necessitats de formació, millorar la comunicació interna, promoure el rendiment i una major transparència. Per altra banda, potenciar les taules amb les entitats i el voluntariat per implicar la població, serà un dels camins que proposa de cara enfora. 

“Això vol dir fer tot el procés conjuntament; té a veure amb arremangar-se i que tothom hi posi el millor que hi pot posar”, ha declarat. En aquest sentit, ha destacat que la corresponsabilitat és la “participació de veritat”, i ha criticat l'ús el terme "participació" que alguns partits polítics utilitzen com una "modo" o “foto de galeria”.

Col·laboració públicoprivada

Sobre la col·laboració públicoprivada, en referència a les concessions, Biarnés ha manifestat que seran “pragmàtics” ja que, depenent del cas, serà millor externalitzar un servei, gestionar-lo des del consistori o bé buscar un model mixt. 

I tal i com ja va apuntar al debat electoral organitzat per NacióBerguedà i En Cercle aquest diumenge, aquesta col·laboració “no té res a veure” amb el que, segons diu, alguns poden entendre com a privatitzacions: “Qui ho cregui estarà, o manifestant la seva incultura, o fent demagògia”. 

Continuar amb el Pla d'Ajustament

Al seu torn, la candidata Àngels Guitart ha donat una pinzellada sobre com CiU pretén gestionar la hisenda municipal. En primera instància, ha destacat, continuaran amb la feina feta i el Pla d'Ajust iniciat el 2011, ja que aquest, segons ha apuntat, està donant bons resultats, fins al punt que Berga està podent estalviar. 

Per altra banda, el que caldrà buscar serà la manera de regularitzar el pagament a proveïdors. Actualment, el consistori paga a uns 70 dies, mentre que allò establert són 30. Fer front a aquesta diferència, ha afirmat, serà qüestió de negociar amb els proveïdors quantitats capaces d'assumir, i mitjançant l'estalvi del Pla de Sanejament. 
 

La membre de la llista de CiU a Berga Àngels Guitart Foto: Aida Morales

Arxivat a