La Universitat d’Estiu a la Natura 2021, de format híbrid, en marxa amb 90 inscrits

Es tractaran temes molt variats, des de la qualitat de l’aigua i de l’aire que ens envolta, fins a la importància dels Objectius de Desenvolupament Sostenible

07 de juliol del 2021
Actualitzat a les 12:07h
Imatge en una altra edició de la UCEN
Imatge en una altra edició de la UCEN | Cedida
La 28a edició de la Universitat Catalana d’Estiu de la Natura (UCEN 2021) a Berga, organitzada per l’Exploratori dels Recursos de la Natura, la Universitat Politècnica de Catalunya i l’Ajuntament de Berga, en marxaamb gairebé un centenar d’inscrits, concretament noranta, d’arreu de Catalunya. Enguany tindran lloc en format híbrid, presencial per les visites i virtual per les sessions teòriques, entre els dies 7 i 21 de juliol.

En la present edició, es tractaran temes molt variats, des de la qualitat de l’aigua i de l’aire que ens envolta, fins a la importància dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). De la mà de professors universitaris propis de la UPC i d’altres professionals especialitzats, la UCEN ofereix cursos que combinen les classes teòriques amb les sortides de camp, sempre en el marc natural de la comarca del Berguedà.

Pel que fa al format de la UCEN 2021, es va optar per organitzar quatre cursos en format híbrid: Explora l’aigua que t’envolta (7 i 8 de juliol), Explora l’aire que t’envolta (8 i 9 de juliol), Explora els ODS (12 i 13 de juliol) i Explora els recursos naturals (8 i 13 de juliol).

El dimarts, 13 de juliol, a les 19:30 hores, s’ha organitzat la conferència central de la UCEN 2021 en format videoconferència. L’activitat s’anomena “El canvi climàtic, un dels símptomes d’un model de creixement insostenible”, i anirà a càrrec d’Olga Alcaraz i Sendra, professora del Departament de Física de la UPC i directora del Grup sobre el Governament del Canvi Climàtic. La conferència central està oberta a tothom, prèvia inscripció en aquest enllaç.

EXPLORA l’aigua que t’envolta
L’aigua és un bé preuat que cal preservar. En aquest curs es donaran eines assequibles per a tothom, per tal de poder conèixer quin és l’estat de l’aigua que ens envolta, des de les aigües superficials fins a les aigües subterrànies que tinguem més properes. Es portaran a terme tallers per conèixer quins són els indicadors clau de qualitat de l’aigua i es treballaran qüestions que ens permetin prendre consciència de com amb els nostres hàbits podem contribuir a disminuir el consum d’aigua en la nostra vida diària, per tal de conservar aquest recurs que té un paper clau en la mitigació del canvi climàtic.

L'activitat consistirà en 30 h de sessions teòriques, visites, tallers i aprenentatge autònom.

Dates: 7 de juliol (matí i tarda sessió virtual per Meet) i 8 de juliol (matí visites)
Visites: Riera de Metge – Font del Guiu – Font de l’Alou
Tallers: Manual de la qualitat i el consum d’aigua – Determinació de les propietats fisicoquímiques de l’aigua – Propietats singulars de l’aigua

EXPLORA l’aire que t’envolta
És ben conegut que la qualitat de l’aire que ens envolta afecta directament la nostra pròpia salut. En aquest curs es proporcionaran eines assequibles per a tothom, per tal de poder conèixer quin és l’estat de l’aire que ens envolta en el nostre entorn més proper. Així mateix, es treballaran qüestions que ens permetin prendre consciència de com amb els nostres hàbits podem contribuir a disminuir la generació de Gasos d’Efecte Hivernacle.

L'activitat consistirà en 30 h de sessions teòriques, visites, tallers i aprenentatge autònom.

Dates: 8 de juliol (tarda visites), i 9 de juliol (matí i tarda sessió virtual per Meet)
Visites: Serra de Queralt – Estació control de contaminació atmosfèrica de Berga
Tallers: Mètodes simples de mesura de la qualitat de l’aire 

EXPLORA els ODS
El 2015 les Nacions Unides van fixar 17 objectius a assolir abans del 2030. Es tracta dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) reflectits en l’Agenda 2030. Aquest curs pretén donar eines per tal de poder treballar en diferents àmbits relacionats amb els ODS. És fonamental que els nostres joves s’impliquin i coneguin com poden contribuir a millorar el món, abans que sigui massa tard.

L'activitat consistirà en 30 h de sessions teòriques, visites, tallers i aprenentatge autònom.

Dates: 12 de juliol (matí i tarda sessió virtual per Meet) i 13 de juliol (matí visites)
Visites: Boscos Obaga de Queralt
Tallers:  Decide Game ODS – Presentació del Projecte BOSC i sostenibilitat – On s’amaga el CO2? Fem l’inventari de carboni!

EXPLORA els recursos naturals
Aquesta activitat, especialment de caràcter pràctic, consistirà en la realització de diverses visites guiades i tallers que permetran comprovar com la natura ens proporciona un seguit de coneixements que nodreixen la nostra societat d’avenços que avui ens són indispensables. El curs consisteix en un tast de diferents temes relacionats amb els recursos de la natura vistos des de diferents punts de vista (el propi recurs, el seu aprofitament, els canvis amb el pas del temps...).

L'activitat consistirà en 15 hores presencials. Consistirà en realitzar visites i tallers sobre temes relacionats amb la resta de cursos de la Universitat Catalana d'Estiu de la Natura 2021.

Dates: Dia 8 de juliol (matí i tarda) i dia 13 de juliol (matí)
Visites: Riera de Metge - Font del Guiu – Font de l’Alou - Serra de Queralt - Estació control de contaminació atmosfèrica de Berga
Tallers:
Determinació de les propietats fisicoquímiques de l’aigua - Propietats singulars de l’aigua - Mètodes simples de mesura de la qualitat de l’aire - Decide Game ODS - Presentació del Projecte BOSC i sostenibilitat - On s’amaga el CO2? Fem l’inventari de carboni!
 
Arxivat a