La restauració de la Torre de Merola, premiada internacionalment

L'actuació, obra de Carles Enrich Studio, ha obtingut el Premi BEAU Bienal Espanyola d'Arquitectura i Urbanisme 2021

Redacció
06 de juliol del 2021
Actualitzat a les 10:21h
Torre amb l'estructura de fusta adossada, que li fa de suport i mirador
Torre amb l'estructura de fusta adossada, que li fa de suport i mirador | Diputació de Barcelona
La restauració de la Torre de Merola, un monument declarat Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN), situat al terme municipal de Puig-reig, va ser inaugurada oficialment aquest dissabte pel diputat d'Infraestructures i Espais Naturals, Pere Pons, juntament amb l'alcalde del municipi, Josep Maria Altarriba. La intervenció realitzada en aquest monument ha merescut el reconeixement internacional amb diversos premis i mencions d'arquitectura.

La restauració de la torre, aixecada a cavall del segle XIII i XIV i del que se'n mantenen dempeus només el mur nord, pel Servei de Patrimoni Arquitectònic Local, amb l'objectiu de consolidar-la i evitar el perill de col·lapse, té la singularitat haver estat reforçada per una estructura de fusta amb la qual s'ha introduït un nou llenguatge arquitectònic que permet al visitant accedir a la part alta i poder gaudir del paisatge i del monument.

En el conjunt d'aquestes obres la Diputació de Barcelona hi ha invertit 213.000 euros, amb l'objectiu de restaurar i reforçar la torre amb la màxima adequació a la morfologia i ús originals.

En l'acte inaugural el diputat Pere Pons va destacar la incorporació de la nova estructura de fusta adossada a la torre «que respecta i redibuixa el seu perímetre original desaparegut i alhora recupera la funció de mirador a partir de desenvolupar els trams amb escales seguint els mateixos nivells que l'estructura original».

Pons també va ressaltar que des de la Diputació de Barcelona "estem molt satisfets de haver-vos pogut ajudar en aquesta restauració. Un dels nostres objectius principals és treballar per donar suport als ajuntaments en la conservació i posada en valor del seu patrimoni arquitectònic, amb suport tècnic i econòmic, i així s'ha fet en aquesta ocasió", per afegir que "aquesta restauració aprofita el llegat històric de la torre per projectar-la en el futur. És important poder transmetre els monuments amb tota la riquesa de la seva autenticitat, i això no suposa recuperar el seu estat original, el què cal és que la restauració pugui  transmetre els valors documentals, arquitectònics i significatius del monument".

El diputat va voler deixar constància dels diferents premis i mencions que aquesta intervenció, realitzada per l'equip de l'arquitecte Carles Enrich Studio, ha obtingut, entre els quals hi ha el Premi BEAU Bienal Espanyola d'Arquitectura i Urbanisme 2021, i el Premi ENOR Arquitectura Jove 2020, i ha estat finalista de l'European Award Architectural Heritage Intervention 2021 i seleccionat pels Premis FAD 2020.

Diverses fases d'intervencions
Les primeres intervencions per la preservació d'aquest monument daten de l'any 1955, quan l'aleshores Servei de Catalogació i Conservació de Monuments de la Diputació de Barcelona, actual Servei de Patrimoni Arquitectònic Local, va endegar algunes consolidacions a la base de la torre per evitar-ne l'ensulsiada.

L'any 2014, el consistori va signar un conveni d'ús amb els propietaris de l'església i el castell per un període de trenta anys, i l'any següent, a través d'un recurs tècnic de recerca històrica i arqueològica del Catàleg de Serveis, es va dur a terme una primera excavació a l'exterior de la torre del castell. Aquesta va ser dirigida pel Servei de Patrimoni Arquitectònic Local i plantejada com a estudi previ per a la futura restauració, d'acord amb l'establert al seu mètode de restauració objectiva.

Posteriorment, l'any 2016, i en resposta a un nou recurs de catàleg, el Servei va encarregar la redacció d'un projecte bàsic i executiu de consolidació i restitució d'aquesta estructura defensiva, durant la qual se'n va desprendre un tros de la part alta.

El projecte es va executar al llarg dels anys 2018 i 2019 en el marc del Programa Complementari de Reforma i Millora d'Equipaments Locals. Aquesta intervenció va incloure nous treballs de recerca arqueològica, que van posar en evidència el perímetre complert de l'edifici i altres estructures medievals adjacents. Finalment, a través d'una petició de l'Ajuntament de Puig-reig al Catàleg de Serveis de l'any 2019, el Servei va encarregar el pla director historicoarqueològic del castell de Merola.

La intervenció efectuada al monument va assolir dos objectius fonamentals. D'una banda, la consolidació de la fàbrica medieval que ha arribat als nostres dies. D'una altra, el reforç estructural d'aquesta, que ha suposat, alhora, la  recuperació de la seva significació i autenticitat històrica i de la volumetria de la torre amb un nou llenguatge arquitectònic, tot permetent el gaudi del paisatge i del monument al visitant permetent l'accés a la part alta. La nova arquitectura dialoga amb la preexistent i s'alça sobre una base de formigó de calç, que configura el primer nivell,  damunt el qual s'aixeca un entramat de fusta format per set trams d'escala que encaixen en els nivells dels sostres originals mitjançant tres plataformes horitzontals que fan de mirador.
 
Arxivat a