Berga se suma a la commemoració del Dia per a l’alliberament LGTBI amb activitats reivindicatives

També ha portat a terme dues accions d’embelliment urbà de diversos espais de la ciutat amb l’objectiu de promoure el respecte, la igualtat de drets i la diversitat sexual i afectiva

Redacció
28 de juny del 2021
Actualitzat a les 16:51h
L'Ajuntament de Berga amb la bandera irisada
L'Ajuntament de Berga amb la bandera irisada | Ajuntament de Berga
L’Ajuntament de Berga s’ha adherit a la commemoració del Dia per a l’alliberament Lesbià, Gai, Bisexual, Transsexual i Intersexual (LGTBI). Es tracta d’una jornada que se celebra anualment el 28 de juny per commemorar els fets succeïts a Stonewall, Nova York, l’any 1969 que van marcar l’inici de l’alliberament homosexual. Aquell dia, persones LGTBI van sortir al carrer pacíficament per donar-se visibilitat i demanar la plena igualtat jurídica i social, així com per lluitar contra la discriminació i els abusos patits durant segles.

Enguany, Berga torna a sumar-se a la commemoració del 28J amb diferents activitats reivindicatives i accions d’embelliment urbà de diversos espais de la ciutat amb l’objectiu de promoure el respecte, la igualtat de drets i la diversitat sexual i afectiva. Tal com ha succeït en els darrers anys, al balcó de l’edifici consistorial lluirà novament la bandera irisada davant la necessitat de seguir promovent el respecte pels drets i les llibertats de les persones LGTBI.

Art urbà per embellir la ciutat

Amb motiu del Dia per a l’alliberament LGTBI, el consistori berguedà ha portat a terme dues accions relacionades amb l’embelliment de la ciutat. La primera proposta ha estat una activitat d’art urbà que s’ha fet al carrer Menorets. La il·lustradora, Montse Forradelles, ha dissenyat un mural per decorar la paret situada al costat de la cartellera del Teatre Municipal de Berga. El mural recrea l’ambient nocturn i festiu de persones LGTBI que volen mostrar-se amb llibertat.

El disseny està protagonitzat per 8 personatges vinculats a les arts escèniques. Hi apareixen magues i mags, actrius i actors, malabaristes, trapezistes, etc. que vesteixen els colors de les banderes que representen la diversitat sexual i d’identitat de gènere: bisexualitat, homosexualitat, pansexualitat, transsexualitat, lesbianisme i no binari/ària. En els dos extrems del mural, hi ha dos personatges que rememoren la frase “Ser o no ser... aquesta és la qüestió”, la primera línia d’un soliloqui de l’obra teatral ‘Hamlet’ de William Shakespeare. Una frase que en el context del mural evoca la necessitat de les persones d’encaixar socialment.

La segona proposta d’embelliment de l’espai urbà ha consistit en pintar els bancs de la plaça de Viladomat amb els colors de la bandera irisada. Aquesta acció té la voluntat de donar continuïtat a la iniciativa iniciada l’any passat en què es va pintar un dels bancs de la mateixa zona del vall. Les tasques de pintura han estat efectuades per operaris de la brigada municipal.

Caminada per l’orgull LGTBI

Berga acollirà l’acte central de les activitats que es faran al Berguedà per commemorar el 28J, el qual, comptarà amb l’associació Tal Com Som i persones representants de l’àmbit polític comarcal. L’esdeveniment consistirà en una caminada que es farà el dilluns, 5 de juliol, a la Serra de la Petita.

L’acte començarà a les 20 h a la plaça de Sant Pere, on es farà la lectura del manifest institucional promogut per la Diputació de Barcelona que també inclou les reivindicacions fetes pel Consell Nacional LGTBI per demanar a la ciutadania la seva implicació en la defensa dels drets i llibertats de les persones LGTBI. Un cop finalitzada la lectura del manifest, s’iniciarà una marxa fins a la Torre de la Petita, on es farà la hissada de la bandera irisada, a càrrec de l’entitat Tal Com Som.

La caminada estarà dinamitzada per Vioguia i inclourà explicacions sobre el patrimoni natural, cultural i paisatgístic de l'itinerari. Aquest acte compta amb la participació i col·laboració del Consell Comarcal del Berguedà i forma part de la campanya ‘Els cims pels drets LGTBI’ impulsada per les entitats del Consell Nacional LGTBI que consisteix en posar la bandera irisada en un cim o lloc emblemàtic de la població i/o comarca i llegir el manifest per explicar a la ciutadania quines accions a favor dels drets de les persones LGTBI s’han portat a terme des del consistori o la comarca.  
 
Arxivat a