El Tabal anuncia el compte enrere cap a la Patum

Gendrau s'acomiada com a alcalde al Ple de l'Ascensió, que aprova la Patum d'enguany

Aida Morales
17 de maig del 2015
Actualitzat a les 23:02h
El Tabal inicia el seu recorregut pel barri vell de Berga
El Tabal inicia el seu recorregut pel barri vell de Berga | Aida Morales

Oficialment, la Patum ja treu el cap. Aquest diumenge, sota un sol de justícia, centenars de berguedans s'han aplegat a la plaça de Sant Pere de Berga esperant sentir el so que anunciï l'inici de la festa. Una celebració, però, que pocs minuts abans tots els membres de l'Ajuntament han aprovat en un Ple extraordinari, el de l'Ascensió, en què també s'han nomentat els Administradors dels quatre barris, els títols de Patumaire i els de Patumaire d'Honor.

Ja abans de les 11 del matí, la sala de Plens del consistori berguedà començava a veure's petita. A la banda dreta, els caps de colla de les comparses omplien els primers bancs. A la seva esquerra, un espai buit reservava el seient per a les parelles que, poc després, serien escollides Administradors dels antics quatre barris; Antoni Mas i Marta Barranco per Feixines o Capdamunt de la Vila (Fonolls), Marc Elias i Anna Itó en representació de Sant Pere (Esclafidors rebentats), Sergi García i Carla Magem pel Centre o Carrer Major (Esclafidors embotits), i Jordi Martín i Eva Barniol com a representants del Raval (Ravenisses). Tots ells han firmat el llibre dels Aministradors, una tradició documentada des de 1619. 

Per unanimitat, i per última vegada en el cas de molts regidors, inclòs l'alcalde, Juli Gendrau, els seus vots han aprovat que aquest 2015 es celebri, com cada any, la Patum durant les festes de Corpus. De la mateixa manera, s'han anunciat els 37 títols de Patumaire i els 14 de Patumaire d'Honor. 

 

L'alcalde de Berga, Juli Gendrau, amb el llibre dels Administradors Foto: Aida Morales

“És un honor que hi hagi Patum i és un honor, com a alcalde, poder-ho dir”,  ha declarat Gendrau. En el seu parlament final, ha assegurat que està “molt orgullós” d'haver estat alcalde de Berga, “la ciutat que fa el miracle de la Patum”, i ha demanat que aquest “orgull i passió” es mantingui i es reprodueixi en el dia a dia de tots els patumaires. I és que, segons ha volgut deixar clar, aquest sentiment d'orgull per Berga i per Catalunya és la manera que les coses vagin bé: “N'estic molt convençut”.

Abans de finalitzar el Ple, i de manera excepcional, l'alcalde també ha volgut mostrar la restauració del llibre dels Aministradors de les Festes de Corpus des del 1968 fins el 1932, que l'arxiveu, Xavier Pedrals, ha custodiat, i que explica una part de la història i tradició d'aquesta festa.

Il·lusió, bones cares i  Patum

El Tabal ha sortit, com sempre, després del so de les campanes i acompanyat d'una munió de berguedans, petits i grans, que s'hi han volgut acostar per primera vegada aquest any. El solemne ball de l'Àliga ha donat el tret de sortida al seu recorregut, que s'ha iniciat a la mateixa plaça de Sant Pere, però que de seguida s'ha enfilat cap al centre històric pel carrer de la Pietat, anunciant l'arribada de la festa i sortint, més tard, fora de les antigues muralles, fins a retornar a la plaça de la Patum. 

A partir d'ara, doncs, ja només queda esperar que, d'aquí a dues setmanes, arribi el dia dels Quatre Fuets, per començar a engegar motors definitivament i realitzar la recta final que porti els berguedans al proper 3 de juny. La Patum ja arriba, i avui, el Tabal ho ha recordat.

Cartells guanyadors

Durant el Ple de l'Ascensió també s'han donat a conèixer els cartells guanyadors i anunciadors de la Patum. El guanyador ha estat Jordi Plana amb el lema 'Apa, anem-hi', i també s'ha donat un accèssit a Montse Roca pel cartell 'Patumaires de balcó'.

En la categoria infantil, Tanit Orriols ha estat la guanyadora d'enguany amb el cartell 'La Guita surt al diari'.

 

GALERIA DE FOTOS del Ple de l'Ascensió i de la sortida del Tabal

Consulta la llista de Títols de Patumaire i Patumaire d'Honor

 

L'alcalde de Berga, Juli Gendrau, i el regidor de la Patum, Àngel Guiu, pengen el primer cartell Foto: Aida Morales

 

El secretari amb els Aministradors de la Patum 2015 Foto: Aida Morales

Arxivat a