1 de 10
PLE MUNICIPAL

L’Ajuntament de Berga aprova una moció de rebuig als bombardejos de l’Estat d’Israel sobre la població de Gaza

La moció impulsada pel Casal Panxo s’ha aprovat amb els vots favorables de la CUP i ERC, l’abstenció de Junts per Berga i el vot en contra del PSC

Membre del Casal Panxo presentant la moció de rebuig | Roger Simon
per Roger Simon, 10 de juny de 2021 a les 22:50 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 10 de juny de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Berga ha aprovat en ple ordinari de juny una moció de rebuig als bombardejos iniciats el maig passat per l’Estat d’Israel sobre la població de la Franja de Gaza. L’Ajuntament ha aprovat la moció amb els vots favorables de la CUP i ERC, l’abstenció de Junts per Berga i el vot en contra del PSC. Presentada pel Casal Panxo, implica boicotejar a totes les organitzacions, empreses i institucions israelianes que no reconeixen els drets fonamentals d’Israel.

El text de la moció fa referència al bloqueig il·legal de la franja de Gaza, que prohibeix l’entrada i sortida de béns i subministraments per garantir els serveis bàsics, així com de persones que necessiten tractaments mèdics no accessibles a la franja de Gaza. Entre les demandes, la moció insta al consistori a adherir-se a la campanya civil internacional pel Boicot, les Desinversions i Sancions (BDS) contra Israel. És una campanya d’aïllament internacional d’Israel per aplicar mesures punitives no violents i mitjançant la qual, el poble palestí vol poder exercir el seu dret a l’autodeterminació.


Alguns punts de la moció han generat controvèrsia entre els partits municipals. L’escrit de la moció exposa “no establir cap mena de conveni ni tracte comercial, acadèmic, cultural, polític o esportiu amb col·lectius que no coincideixin que l’Estat d’Israel està infringint els drets fonamentals de Palestina”.

Per una banda, Ferran Aymerich, portaveu de Junts per Berga, ha discutit sobre alguns punts en concret i també ha fet menció a l’empresa ICL Iberia, d’origen israelià i propietària de les mines de potassa de Súria i Sallent, per exposar que fa quatre anys van aprovar una moció per evitar el seu tancament i “ara no seria coherent aprovar una moció de boicot”. Abel Garcia, del PSC, ha seguit la mateixa línia que Aymerich i ha exposat que és molt prudent en aquest tema perquè “no està gens clar on hem de traçar la línia del boicot”.


Ambdós partits, en contra d’alguns punts de la moció, han demanat a Casal Panxo la supressió dels punts que estiguessin vinculats a les empreses d’Israel. Tot i això s’hi ha negat perquè creuen que han de ser ferms en el boicot.

Per altra banda, la CUP i ERC, els dos partits governants del consistori han aprovat la moció. Des de la CUP, Roser Valverde, regidora de Cultura, ha lamentat que empreses del país estiguin vulnerant els drets humans. Ramon Camps, d’Esquerra, ha remarcat que és “innegociable el tema dels drets humans” i per això donen suport a la moció.
 

 

Participació