EMPRESES

Acord entre l’ACEB i l’Agència per a la reactivació econòmica del Berguedà a partir de vint accions

Busca consens de territori i apel·la a trobar el finançament necessari perquè aquestes prioritats siguin una realitat i no tornin a quedar al calaix

per Redacció, 10 de juny de 2021 a les 13:55 |
Presentació de l'acord de les vint accions a l'Estany Clar | Cedida
Aquesta informació es va publicar originalment el 10 de juny de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Acord per a la reactivació econòmica del Berguedà 2021-2025. És el nom amb el que s’ha batejat el pacte per impulsar l’economia de la comarca. Una proposta nascuda inicialment de l’Associació Comarcal d’Empresaris del Berguedà a la qual s’hi ha sumat la implicació directa i activa de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà en coordinació amb el Consell Comarcal del Berguedà i en la que s’han inclòs les propostes dels partits polítics, agents econòmics i socials de la comarca que han volgut sumar-s’hi.

Un acord que busca consens de territori i apel·la a trobar el finançament necessari perquè aquestes prioritats siguin una realitat i no tornin a quedar al calaix. Una proposta que pensi en el futur, amb propostes que sí o sí s’hagin d’executar en els propers anys independentment dels governants, dels representants de les patronals i les entitats socials i econòmiques.


A partir de la Visió ACEB 2020-2025 –presentada per la patronal berguedana la tardor del 2020- amb una vuitantena de propostes dividides en diversos eixos, per a la reactivació econòmica del Berguedà, n’ha sorgit un document viu i no excloent que contempla la priorització d’una vintena d’aquestes propostes consensuades amb l’Agència de Desenvolupament del Berguedà, que han treballat paral·lelament en l’Estratègia Berguedana 2020-2030 juntament amb el Consell Comarcal, i també amb ERC, Junts per Catalunya, la CUP, PDeCAT, PSC, Berga Comercial, Hostaleria i Turisme, la Cambra de Comerç al Berguedà i empresaris a nivell particular que s’hi han implicat.

Un document que aborda algunes de les problemàtiques endèmiques per fer que el Berguedà pugui sortir de la mala situació que pateix actualment a nivell econòmic, una situació que s’ha vist agreujada per la pandèmia de la Covid-19. Josep Maria Serarols, president de l’ACEB, va recordar en la presentació d’aquest document en un acte a l’Estany Clar que “la iniciativa havia sorgit d’un grup d’empresaris activistes amb passió pel territori del Berguedà i dotar de sentit la nostra existència com a entitat”.


Tal i com apuntava Albert Vilardaga, de la junta de l’ACEB, el procés ha estat llarg i ha servit per recollir totes les propostes i les idees dels agents que hi han volgut participar. “Després de la presentació de la nostra particular visió, la dels empresaris i l’ACEB, vam voler trobar el consens i arribar a propostes unificades i sobretot, més enllà de les accions a fer, tenir clar que calia marcar les línies de treball, el procés d’actuació i el finançament perquè siguin una realitat”.

Proper pas: aprovació al Ple del Consell Comarcal

El proper pas és que el plenari del Consell Comarcal del Berguedà porti a aprovació el document consensuat amb una vintena d’accions prioritàries dividides en els següents eixos: captar nous veïns a la comarca, impulsar decididament l’emprenedoria, dinamitzar el teixit productiu, atraure empreses, talent i professionals, impulsar el polígon industrial comarcal d’Olvan, dinamitzar centres de treball i empreses per generar nous espais; millorar les infraestructures viàries; millorar les comunicacions físiques i digitals i també treballar en la formació i l’ocupació.

L’objectiu d’aquesta priorització és centrar els esforços públics i privats dels propers anys en matèria de promoció econòmica per millorar l’eficiència i impacte d’alguna de les línies en les quals ja s’està treballant i desenvolupar i dotar de recursos noves iniciatives necessàries.

En aquest sentit, per cadascuna de les línies presentades, es preveu detallar conjuntament amb l’organisme pertinent, el pla de treball específic que haurà de tenir un contingut de l’acció: objectiu, accions i subaccions; lideratge: persones i agents que seran responsables del seu desenvolupament; pressupost: recursos necessaris i disponibles pel seu correcte desenvolupament; calendari: calendarització de les actuacions; i indicadors: indicadors de seguiment i avaluació de l’impacte i el bon funcionament de cada acció.

“Cal blindar la proposta a nivell d’acord però també econòmicament, perquè sinó no cal que ens hi posem” va dir Lluís Vall. “Necessitem arribar a un pacte comarcal per blindar econòmicament aquesta reactivació econòmica”, va reblar. “Arribar fins aquí ha estat fàcil i ara ve el més complicat: tirar-les endavant. No pot ser només un pacte verbal, sinó que cal una aposta valenta de territori per trobar el finançament”. En aquest sentit, Vilardaga va recordar que de moment, tal i com s’ha funcionat fins ara, hi ha finançament per a propostes ja en marxa provinents de subvencions, “però el 2022 s’ha de notar també la resposta en els pressupostos de les institucions Nota de premsa Berga, 10 de juny de 2021 3 comarcals, si és que tots entenem que la priorització de la reactivació econòmica és també una prioritat del conjunt de partits”.

Després de l’aprovació d’aquest acord pel plenari del Consell Comarcal del Berguedà, es proposta iniciar immediatament el treball d’aquestes propostes algunes de les quals ja s’estan impulsant, i trobar el finançament necessari per tenir-les planificades i executar-les. Per altra banda, s’ha proposat un model de cogovernança compartit a nivell públic i privat i amb un comitè institucional i un altre d’executiu.

Durant la reunió d’aquest dimecres, es va proposar també portar al consell d’alcaldes l’acord perquè tots els ajuntaments i els seus representants el puguin ratificar, conèixer, i treballar en projectes i accions concretes a nivell de comarca per assolir el finançament per totes les vies possibles.
 

 

Participació