L'ANC del Berguedà mostra el seu suport a les 54 llistes compromeses amb el procés

L'Assemblea insta a posar estelades als ajuntaments dels municipis

Aida Morales
16 de maig del 2015
Actualitzat a les 21:29h
Totes les candidatures del Berguedà que han firmat el compromís de l'ANC
Totes les candidatures del Berguedà que han firmat el compromís de l'ANC | Aida Morales

Totes les candidatures del Berguedà que han firmat el compromís de l'ANC Foto: Aida Morales


En plena campanya i de manera pionera a Catalunya, l'Assemblea Nacional Catalana del Berguedà ha reunit aquest dissabte al matí a Berga les 54 candidatures que, a la comarca, han signat el compromís amb el procés sobiranista català. L'acte ha tingut lloc a la plaça dels Països Catalans on, des de quarts d'onze, s'han començat a aplegar caps de llista i representants de la major part de candidatures que aquest proper 24 de maig concorreran a les eleccions municipals. 

En total, 24 de les 25 llistes de Convergència i Unió (CiU), 19 d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) o la seva marca blanca, tres de la Candidatura d'Unitat Popular (CUP) i poble actiu, dues sota el paraigües del Partit dels Socialistes de Catalunya, una d'Entesa i cinc candidatures independents. Pel que fa als convergents, l'única llista que no ha volgut signar ha estat la de Montclar. A totes aquestes, i a través d'aquest acte i de la publicació de 30.000 tríptics, l'ANC els hi ha volgut donar el seu suport explícit, tot i que també els hi ha demanat el compliment de les seves obligacions, si assoleixen l'alcaldia dels seus respectius ajuntaments. 

 

Hissada de l'estelada a la plaça dels PPCC a l'acte de l'ANC del Berguedà Foto: Aida Morales

“A tots els 31 municipis del Berguedà disposem de candidatures compromeses amb el procés d'independència”, ha declarat el coordinador comarcal, Manel Armengol, en nom de totes les assemblees de la comarca. Unes llistes que han de garantir el “bon govern” del poble o ciutat, però també que s'han de “comprometre de valent amb la independència de Catalunya”. 

En aquest sentit, Armengol ha recordat que el 24 de maig està “a mig camí” del procés que se seguirà fins el proper 27 de setembre, unes eleccions “que s'han de convertir en un plebiscit”, i ha afirmat que les municipals han de representar un “impuls” estratègic i una “bona oportunitat” per demostrar que, els catalans, quan poden votar, “voten independència”. 

Per això, ha prosseguit, també és important deixar clara la implicació amb l'estelada: “Cap Junta Electoral, ni cap llei espanyola ens prohibirà la nostra bandera i el nostre anhel”. Així mateix, i en resposta a l'ordre de l'òrgan judicial de retirar aquestes banderes dels edificis i espais públics, l'ANC ha entregat aquesta ensenya independentista a cadascuna de les candidatures, amb l'objectiu que les pengin als seus municipis o ajuntaments perquè, tal i com ha dit, els catalans ja no temen a res: “No tenim por, tenim pressa, i no demanarem ni perdó, ni permís”. 

Acte amb els candidats de Berga

L'acte comarcal ha tingut lloc poques hores després que els candidats i membres de les llistes de CiU, ERC i la CUP signessin el compromís aquest divendres a la tarda en una trobada amb els membres de l'ANC de la capital. En aquest, Antoni Biarnés, Ermínia Altarriba i Francesc Ribera han exposat els seus motius per donar suport al procés sobiranista, i s'han posat a disposició de la ciutadania per respondre algunes preguntes referents a la llista única, a la Declaració Unilateral d'Independència o al la captació del vot juvenil. 

 

Antoni Biarnés, Ermínia Altarriba i Francesc Ribera a l'acte de l'ANC de Berga per signar el compromís Foto: Pere Gendrau

En la seva intervenció inicial, els tres candidats han exposat aquells elements pels quals consideren que han de sumar-se al procés. Per a Biarnés, que ha recordat que treballa per l'autodeterminació des dels 16 anys, assolir la independència de Catalunya es justifica per raons personals però, ara també, municipalistes. Segons ha explicat, “la visió vella del govern local” que té Espanya canviaria amb un nou estat, i això permetria millorar el nou país. 

“Nosaltres hem estat lluitant per la independència a les verdes i a les madures”, ha sentenciat Ribera, que ha afirmat que el compromís de la CUP amb el procés és “inequívoc”, tot i que ha volgut deixar clar, per a ells, allò més important serà debatre com serà aquest nou estat: “Sempre hem dit que ens barallarem fins a l'extenuació a l'hora de redactar una Constitució, no de proclamar la independència”. I per això, ha destacat que, a part de treballar pel procés sobiranista, també cal fer-ho pel procés constituent. 

Altarriba ha començat la seva intervenció assumint una de les virtuts del procés; la inclusió de vells i nous independentistes. En aquest punt, ha exposat la seva experiència, ha celebrat que aquest nou camí sigui “inclusiu” i ha defensat que no s'hagi de justificar si fa cinc minuts o tota la vida que un és independentista: “A alguns ens han titllat de trànsfugues; i si hem de ser trànsfugues per estar al costat de la ciutadania, ho som amb orgull”. 

Els partits que han signat el compromís assumeixen donar suport a les resolucions per la constitució de la nova República catalana que surti del Parlament a partir del 27 de setembre, a constituir una Assemblea Catalana de Càrrecs Electes i a donar suport a l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) en aquest curs. 
 
 
 Llistes que han signat el compromís de l'ANC
AviàERC - Acord Municipal
 Convergència i Unió
 Som Avià
BagàConvergència i Unió
 Junts per Bagà - Acord Municipal
BergaERC- Acord Municipal
 CUP - Poble Actiu
 Convergència i Unió
BorredàTreballem Junts per Borredà - CUP - Poble Actiu
CapolatCLAM - Acord Municipal
 Independents per Capolat
CasserresERC - Acord Municipal
 Convergència i Unió
Castell de l'ArenyConvergència i Unió
Castellar de n'HugERC - Acord Municipal
 Convergència i Unió
Castellar del RiuConvergència i Unió
CercsCLAM - Acord Municipal
 Convergència i Unió
FígolsIndependents per Fígols - Acord Municipal
 Convergència i Unió
GironellaERC - Acord Municipal
 Convergència i Unió
GisclarenyConvergència i Unió
GósolConvergència i Unió
Guardiola de BerguedàJunts per Guardiola
 Convergència i Unió
La Nou de BerguedàCUP - Poble Actiu
La Pobla de LilletERC - Acord Municipal
 Convergència i Unió
La QuarConvergència i Unió
 Candidatura de Progrés
L'EspunyolaERC - Acord Municipal
 Convergència i Unió
MontclarMontclar - Acord municipal
MontmajorMontmajor per la Independència - Entesa
 Convergència i Unió
OlvanMoviment d'Esquerres - Acord Municipal
 Convergència i Unió
Puig-reigJunts per Puig-reig - Acord Municipal
 Convergència i Unió
 Ara Puig-reig
SagàsAgrupació d'Electors de Sagàs
SaldesTots Som Poble - Acord Municipal
 Convergència i Unió
Sant Jaume de FrontanyàERC - Acord Municipal
Sant Julià de CerdanyolaCerdanyola - Acord Municipal
Santa Maria de MerlèsConvergència i Unió
VallcebreConvergència i Unió
ViladaJunts per Vilada - Acord Municipal
 Convergència i Unió
Viver i SerrateixIndependents per Viver - Acord Municipal
 Convergència i Unió
 Mirant el Poble - Candidatura de Progrés
 

Membres de l'ANC del Berguedà i candidatures que han signat el compromís amb el procés Foto: Aida Morales

 

El coordinador de l'ANC al Berguedà, Manel Armengol Foto: Aida Morales

Arxivat a