El PPC de Berga atribueix a una «mà negra» la decisió de la Junta Electoral

López Noguera acusa la Junta Electoral de tenir "interessos" i es pregunta per què se'n va poder assabentar abans la CUP que el seu partit

Aida Morales
15 de maig del 2015
Actualitzat el 16 de maig a les 10:46h
El president del PPC a la Provincia de Barcelona, Alberto Villagrasa Gil, i el president del partit al Berguedà, Joan Antoni López Noguera
El president del PPC a la Provincia de Barcelona, Alberto Villagrasa Gil, i el president del partit al Berguedà, Joan Antoni López Noguera | Aida Morales

El Partit Popular català (PPC) de Berga ha manifestat aquest divendres a la tarda la seva opinió respecte del fet que, finalment, la seva candidatura no es pugui presentar a les properes eleccions municipals del 24 de maig. Ho ha fet poc poc més d'una setmana després que el Tribunal Constitucional finalment decidís no estimar el seu recurs d'empara i, per tant, resolgués a favor de la Junta Electoral, l'òrgan judicial que prèviament havia declarat la seva candidatura no proclamada, pel fet de no tenir prou persones per a càrrecs electes.

La reflexió, doncs, ha estat el primer element que el PPC ha volgut jugar en aquest partit, defugint de les declaracions en calent i apostant per fer públic el seu parer de manera acordada i reflexiva. En roda de premsa, l'encara regidor i president del partit al Berguedà, Joan Antoni López Noguera, i el president de la demarcació de Barcelona, Alberto Villagrasa, han defensat l'actuació del PPC en el transcurs dels esdeveniments. Segons ha afirmat el berguedà, els passos que va donar el partit van ser “dintre dels terminis legals que fixa la llei”, presentant la llista definitiva el 24 d'abril, i amb temps fins el 26 perquè la Junta els notifiqués cap incidència. 

En aquest punt, ha afirmat que no se'ls va informar de cap error, de manera que es van haver d'assabentar de l'exclusió de la llista a través dels mitjans de comunicació. A més, ha denunciat que la Candidatura d'Unitat Popular (CUP) tingués informació al respecte, molt abans que el mateix partit, i ha denunciat una possible “mà negra” interessada en que el PP no tingués candidatura a la ciutat. 

 

El president del PPC a la Provincia de Barcelona, Alberto Villagrasa Gil Foto: Aida Morales

Així mateix ho ha destacat Villagrasa, que ha volgut posar de rellevància la “mala praxi” de la Junta Electoral de Berga que, en comparació amb l'actuació d'altres juntes com, per exemple, la de Granollers, fan dubtar si al seu darrere hi ha hagut males intencions: “Avui no tenim candidatura a Berga, no per culpa del PPC, sinó per la mala actuació de la Junta Electoral, no sabem si de forma deliberada”. 

Investigació dels fets

Respecte d'aquesta possible “ma negra” i després de considerar “molt estrany” que la candidatura independentista tingués coneixement de la decisió de la Junta abans que el mateix partit, es demanarà l'obertura d'una investigació “per saber què ha succeït i per què ho ha sabut abans gent de la CUP”, ha declarat el president de la demarcació. A partir d'aquí, i en funció de la resposta d'aquest òrgan, es valorarà la possibilitat de presentar un escrit a la Fiscalia. 

“I tenim una Junta Electoral que, a part d'això, es dedica a fer declaracions”, ha lamentat López Noguera, que ha prosseguit: “Si sumes tots aquests ímputs, tot això indica que hi ha alguna cosa que no funciona”. 

Resolució del TC

Segons van informar a aquest diari, la resolució del Tribunal Constitucional descartava el recurs d'empara popular per la “inexistència de violació de cap dret fonamental”. Davant d'això, Villagrasa considera que el TC va ser “imparcial”, tot i que va valorar el fons i no la forma: “Si hagués entrat en el fons, hagués donat la raó al PPC”.

 

El president del PPC al Berguedà i regidor de Berga, Joan Antoni López Noguera Foto: Aida Morales

De fet, segons ha explicat López Noguera, en el seu recurs al·legaven que no havien tingut les “eines” per conèixer la duplicitat per la qual un membre de la llista també constava a la de Unión Progreso y Demogracia (UPyD) a Ferrol. En aquest sentit, raonaven que “s'estava castigant a qui no havia actuat de mala fe i a qui desconeixia aquesta circumstància”, ja que informar-ho era obligació de la Junta.

Paral·lelament, el fins fa poques setmanes candidat a l'alcaldia de Berga no ha considerat que el fet d'haver presentat més llistes a diferents pobles i, per tant, menys suplents a la de Berga hagi tingut res a veure. 

Un PPC segueix “viu”

“El PPC està viu i seguirà viu”. Així de contundent ha estat Villagrasa en referència al full de ruta popular al Berguedà a partir d'ara. De la mateixa manera, ha assegurat que aquest partit “no renuncia a res” i que seguirà present, tant a Berga com al Berguedà, per continuar treballant per aquests dos territoris, per Catalunya i per Espanya. 

A més, ha destacat la figura de López Noguera com un dels pocs regidors “compromesos” amb la ciutat, i un dels que ha treballat més per Berga: “Altres han perdut el temps parlant d'estelades, de processos estranys, trencaments i coses rares”. 
 

El president del PPC a la Provincia de Barcelona, Alberto Villagrasa Gil, i el president del partit al Berguedà, Joan Antoni López Noguera Foto: Aida Morales

Arxivat a