Neix el Tirabol, un joc de taula inventat per cinc joves berguedanes

L'1 de juny surt a la venda i es podrà adquirir a la botiga Jugajoc de Berga a un preu de 15 euros

31 de maig del 2021
Actualitzat a la 13:37h
Presentació del Tirabol a la plaça de Sant Pere de Berga
Presentació del Tirabol a la plaça de Sant Pere de Berga | Roger Simon
Cinc amigues del Berguedà creen un joc de cartes inspirat en la Patum i el bategen amb el nom de Tirabol. La idea va sorgir durant el confinament, arran de totes les restriccions d’oci. “Érem una colla que feia bastanta vida al carrer, i no havíem sigut mai de jugar a jocs de taula i vam tenir aquesta idea”, explica Gonfaus, una de les impulsores. A partir de l’1 de juny ja es pot adquirir a la botiga Jugajoc de Berga. El preu és de 15 euros.

El Tirabol consta de 65 cartes, que formen la Patum completa. Entre elles hi ha 13 cartes especials, on s’hi troben la majoria de la comparseria. També hi ha 13 cartes més de Plens, 13 de patumaires grans, 13 patumaires xics, i 13 més pels músics. Cada un d’aquestes estan numerades de l’1 al 13. El joc inclou un bloc de puntuacions per anotar les apostes de cada salt.

El joc consta de deu salts, on abans de cada d’un d’ells, el jugador aposta el nombre de bases o mans que pretén guanyar durant el salt en curs per acomplir l’aposta. El jugador que no ho aconsegueixi, perd punts. Al primer salt es juga una sola carta i, a cada salt successiu, la quantitat es va incrementant amb una carta de més fins a arribar a les deu cartes. L’objectiu és aconseguir tants punts com sigui possible i, qui aconsegueixi la màxima puntuació, serà el guanyador i millor patumaire.

Funcionament del joc

El jugador que inicia la partida és qui se situa a la dreta de qui ha repartit i se segueix el joc com en el tirabol, en el sentit de les agulles del rellotge. La resta de jugadors, un darrere l’altre, han de tirar una carta i ensenyar-la davant seu, sobre la taula. La carta ha de ser del mateix pal i, qui no pugui seguir-lo, haurà de jugar un pal diferent o un àngel (i perdre la basa) o jugar una carta de Plens o una d’especial. Quan tothom hagi jugat la seva carta, es determina qui guanya la basa. El guanyador recull les cartes i les col·loca de cara amunt. Cada basa guanyada es posa per separat, de manera que qualsevol jugador pot veure quantes bases ha guanyat cadascun i, seguidament, aquest jugador inicia la ronda següent.

Quan s’han jugat totes les cartes, el salt finalitza i s’anoten les puntuacions. En el següent salt, barreja i reparteix les cartes el jugador que ha iniciat el salt que s’acaba de jugar i comença a jugar el de la seva dreta. I així successivament fins arribar als 10 salts i fer el recompte de les puntuacions.

Disseny del joc

Les il·lustracions són pròpies i el material és biodegradable. Ara n’han creat 200 exemplars, però les cinc noies afirmen que es pot anar ampliant l’estoc en funció de la demanda.
 
Arxivat a