El ajuntaments del Berguedà es neguen a retirar les estelades

Berga i Gironella afirmen que recorreran la decisió de la Junta Electoral, mentre que Puig-reig només retirarà l'estelada si es decideix al Ple municipal

Aida Morales
15 de maig del 2015
Actualitzat a les 19:01h
Estelada a la façana de l'Ajuntament de Berga
Estelada a la façana de l'Ajuntament de Berga | Aida Morales

Els ajuntaments berguedans denunciats per Societat Civil Catalana per tenir estelades en edificis i espais públics no donaran compliment a la ordre de la Junta Electoral Central de retirar-les fins que, aquesta mateixa, els ho notifiqui oficialment. D'aquesta manera ho han afirmat els seus alcaldes en declaracions a NacióBerguedà, després que aquest dijous es conegués la decisió de l'òrgan electoral d'ordenar la retirada de les ensenyes independentistes durant la campanya electoral. 

En el cas concret del Berguedà, no només no s'han tret les estelades sinó que, en alguns ajuntaments, aquestes s'han fet renovar, com és el cas de Berga, on l'alcalde, Juli Gendrau, ha manifestat a aquest diari que, quan rebi la notificació, la recorrerà. “La nostra estelada fa molts anys que hi és”, ha assegurat, tot afirmant que, en el transcurs d'aquests, s'han anat succeint diversos comicis, tant europeus, com nacionals, estatals o, fins i tot, municipals. Per tant, ha sentenciat, “la nostra posició és molt clara”.

Una postura molt similar és la que manté el batlle de Gironella, David Font, que assegura que presentaran un recurs a aquesta decisió i que, d'entrada, ningú traurà l'estelada. "És la manera com van les coses", ha lamentat, en referència a l'Estat espanyol, i ha afirmat que, durant tots aquests anys, "ningú ha dit ni mu". 

Pel que fa al consistori de Puig-reig, Antoni Clement ha remarcat que la decisió de posar l'ensenya es va prendre en una sessió plenària entre tots els grups municipals. Per tant, la decisió de treure-la també haurà de ser "amb un ple extraordinari". A més, ha afirmat que, quan la van posar, van dir que no la treurien "fins que no s'aconseguís la independència". 

A Avià, la situació és similar. Segons Llorenç Altozano, l'Ajuntament no realitzarà cap moviment fins que no es notifiqui oficialment i, si finalment és obligatori, es penjarà a la mateixa façana del consistori una pancarta denunciant aquest fet. A més, ha precisat, també es col·locarà una altra estelada, aquesta vegada més grossa, a la marquesina que hi ha plaça. 

En el cas de la Pobla de Lillet, l'estelada que hi havia al Pont Vell es va haver de retirar fa mesos a causa del vent i, pel que fa a Guardiola de Berguedà, aquesta està ubicada al Parc de Bombers i, per tant, segons ha remarcat Montserrat Ribera, depèn de la Generalitat. A Fígols, d'altra banda, concretament al Turó del Tossal de l'Àliga, també oneja una bandera independentista. 

La decisió de la Junta Electoral Central deriva de la denúncia que va realitzar l'entitat espanyolista Societat Civil Catalana per la presència de set ensenyes independentistes hissades en espais públics al Berguedà, i 321 arreu de Catalunya. Segons aquesta, “es podria estar vulnerant la neutralitat política durant la campanya” i, per aquest motiu, instava l'administració electoral a actuar.

 
Estelades del Berguedà denunciades per Societat Civil Catalana
Avià: Edifici de l'Ajuntament
Berga: Edifici de l'Ajuntament
Fígols: Turó del Tossal de l'Àliga
Gironella: Edifici de l'Ajuntament
Guardiola de Berguedà: Noves del Collet, 4 (Parc de Bombers)
La Pobla de Lillet: Pont Vell
Puig-reig: Edifici de l'Ajuntament


 

Ajuntament d'Avià amb l'estelada a la façana Foto: Cedida