Gironella acull la presentació d’(Im)Possible de Xavier Pujols

Un àlbum infantil i il·lustrat que, a partir de l’experiència del berguedà, explica als infants que és la diversitat funcional

Redacció
24 de maig del 2021
Actualitzat a les 11:06h
Presentació de l'àlbum (Im)Possible de Xavier Pujols
Presentació de l'àlbum (Im)Possible de Xavier Pujols | CC Berguedà
Res és impossible. D’aquí el nom (Im)Possible, un àlbum infantil il·lustrat que, a partir de l’experiència del berguedà Xavier Pujols, explica als infants que és la diversitat funcional i l’aposta d’educar amb valors enriquidors com el de la diferència per aconseguir una societat inclusiva i més justa.

El conte es va presentar el passat divendres a la tarda al Local del Blat de Gironella. L’acte que es va fer complint totes les mesures anti Covid-19, va comptar amb la participació de Teresa Terricabres, regidora de l’Àrea d’Atenció a les Persones de l’Ajuntament de Gironella, Xavier Pujols, inspirador del conte, Montse Clotet, il·lustradora i escriptora, Jaume Huch, editor d’edicions L’Albí, M.José Moya, de la Federació d’Entitats de Persones amb Discapacitat Física (Ecom) –que va intervenir amb un missatge gravat-, Mireia Espinet, cap del Servei de Voluntariat, Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona que hi va participar a través d’un missatge enregistrat. I Anna Maria Serra, consellera comarcal d’Atenció a les Persones.

De forma planera i didàctica, (Im)Possible explica com és el dia a dia d’una persona amb diversitat funcional que compta amb un assistent personal que l’ajuda en tot allò que li cal com per exemple a l’hora de preparar els àpats, fer les tasques de la casa i d’acompanyar-lo als llocs on no pot anar sol. D’aquesta manera, es promou una vida molt més autònoma de les persones, alhora que es facilita la inclusió social. Xavier Pujols va agrair l’edició del conte -“n’estic molt content”- i va reivindicar la figura de l’assistent personal.

Xavier Pujols té 37 anys, pateix una paràlisi cerebral des que era petit i, malgrat això, viu al seu propi pis, treballa, queda amb els amics, es desplaça amb la seva cadira elèctrica i utilitza el servei d’autobusos del transport públic, fa voluntariat a l’hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, s’ha llançat en parapent i ha viatjat per països de diferents continents. La determinació i la voluntat de superació de Xavier Pujols- que ha desterrat la paraula impossible del seu vocabulari-, és un exemple per a la quitxalla.

Justament, (Im)Possible posa l’accent en la diferència “per trencar estereotips i fomentar una societat inclusiva en la qual els drets de les persones i dels diferents col·lectius en risc d’exclusió formin part inherent dels valors dels infants i joves” va declarar la consellera d’Atenció a les Persones. Anna Maria Serra va assegurar que “com a administració tenim el deure de sensibilitzar, educar i fer pedagogia i destinar recursos per fomentar la igualtat i crear oportunitat per aquest col·lectiu”.

El conte serveix també per reivindicar la figura de l’assistent personal, un recurs que finança la Generalitat des del 2007 i que presta Ecom, un moviment associatiu de persones amb discapacitat física que treballa perquè les persones del col·lectiu s’empoderin i per aconseguir una societat inclusiva que garanteixi els seus drets. Actualment, la Generalitat està redactant un decret per millorar el servei d’assistent personal que donaria més oportunitats d’autonomia i vida independent a més persones.



 
Arxivat a