El Parc Natural del Cadí-Moixeró presenta un llibre sobre el vulcanisme

El llibre, escrit per Joan Martí, Llorenç Planagumà i Joan Casòliva, destaca 12 afloraments volcànics que es troben al parc i n’explica la seva història

Redacció
24 de maig del 2021
Actualitzat el 25 de maig a les 9:18h
Parc Natural del Cadí-Moixeró
Parc Natural del Cadí-Moixeró | Govern.cat
El Parc Natural del Cadí-Moixeró presentarà de forma telemàtica el proper dia 25 el llibre El vulcanisme del Parc Natural del Cadí-Moixeró. El llibre, escrit per Joan Martí, Llorenç Planagumà i Joan Casòliva, pretén millorar i promoure el coneixement i els valors geològics del parc i explicar l’origen dels diversos episodis volcànics que va patir el territori durant uns 30 milions d’anys, al final del període Carbonífer. Aquests episodis volcànics van ser conseqüència del xoc de continents que van formar el gran continent Pangea, un dels episodis més rellevants de la història de la Terra.

El llibre vol posar en valor una dotzena d’afloraments geològics d'especial interès ubicats al parc. Entre aquests, destaca el conjunt d’afloraments de roques volcàniques que formen una franja continua, des de Adraèn a Castellar de N’Hug. Aquests afloraments constitueixen un conjunt únic al nostre país, tant per la naturalesa de les roques que hi afloren com per la seva pròpia estructura geològica. També trobem afloraments a Prat d’Aguiló i el Querforadat, al coll de Vanses i altres indrets del parc.

El llibre està estructurat en tres parts. Una primera part introductòria on s’explica què són els volcans, el seu funcionament i el perquè de la seva existència; una segona part sobre el vulcanisme del Parc Natural i els 12 afloraments que s’hi troben i, una tercera, amb propostes d’itineraris i recorreguts per fer.