La cooperativa escolar «Tots 18» de Cal Bassacs participarà al Mercat de Cooperatives de Berga

Els alumnes de 5è de primària de l’Escola Sant Marc de Gironella expliquen la seva experiència com a emprenedors

24 de maig del 2021
Actualitzat a les 10:18h
Cooperativa Tots 18 amb tots els implicats en el projecte
Cooperativa Tots 18 amb tots els implicats en el projecte | Roger Simon
La ciutat de Berga acollirà el proper 29 de maig la desena edició del Mercat de Cooperatives Escolars de la comarca, una culminació a mesos de feina de desenes d’infants de primària i secundària després de la creació amb tots els ets i els uts de les respectives empreses cooperatives; i d’una cuidada fabricació dels productes d’artesania que el proper cap de setmana, 29 de maig, trauran a la venda. En global, hi participaran més de 350 alumnes del Berguedà.

La creació i funcionament de les cooperatives escolars és lleugerament diferent entre primària i secundària. A primària elaboren els productes directament els alumnes (CUEME), mentre que a secundària s’estableixen relacions comercials amb altres cooperatives d’alumnes d’altres comunitats autònomes o països, amb la finalitat d’importar i exportar productes entre si (EJE). NacióBerguedà ha concertat una entrevista amb els alumnes que han tirat endavant la cooperativa escolar de 5è de primària de l’escola Sant Marc de Gironella. Es tracta de la iniciativa Tots 18.

Els alumnes han explicat a aquest diari tota la feina que han desenvolupat durant el curs. Ha estat una tasca de “cooperació entre companys”, han dit. Una tasca que culmina aquesta setmana i que s’ha tirat endavant en el marc de l’activitat curricular plena de reptes. Durant el curs, els alumnes es van reunir en assemblea i van construir l’element com a cooperativa, en la qual cadascun d’ells es convertiria en soci de la cooperativa. Es van designar càrrecs per l’organització i van autogestionar-se pel disseny de la marca i producció dels productes

La selecció dels productes va fer-se a partir d’una votació, i els més votats van ser analitzats en un estudi de mercat. Van ser 6 els productes que van ser elaborats entre tots durant el curs. A més, també se’ls hi va posar un preu equitatiu i el posterior envasat i etiquetat, per ser venuts al Mercat. En total es posaran a la venda entre 20 i 60 unitats de punts de llibres, en diverses formes, llapissers de colors, plantes aromàtiques decorades amb llaunes, també uns kits que incorporen una llavor i un saquet de terra per plantar, uns estalvis produïts amb taps de suro, i finalment unes bosses pintades útils per anar a comprar.

En benefici d’entitats solidàries

El 15% dels beneficis obtinguts per la venda dels productes de la cooperativa es destinaran a l’associació benèfica – concretament a Gingko de Berga – mentre que la resta els servirà per fer una activitat lúdica entre tots els implicats en el projecte.

Els nens i les nenes consultats, han explicat, il·lusionats, que l’experiència ha estat molt divertida i profitosa, “el que s’aprèn a fer a la cooperativa és el treball en equip i també serveix per preparar-se i organitzar-se per ser capaços de muntar un negoci”. L’Escola de Sant Marc ha ajudat positivament en el projecte oferint-los el material necessari, l’Ajuntament de Gironella per la cessió d’una carpa pel dia del Mercat, i l’Agència de Desenvolupament del Berguedà que durant el curs els ha ajudat en forma de tallers.

El projecte va començar el setembre i acabarà al juny. "Hi hem dedicat tres hores lectives a la setmana que ens ha servit per reunir-nos en assemblees i prendre decisions respecte a la cooperativa, i la consegüent producció dels mateixos”, han apuntat.

El que més ha agradat als joveníssims membres de la cooperativa ha estat crear els diferents productes i "fer pinya" amb la resta de la classe, tot treballant en equip, ha recordat Mireia Cortina. Per a molts, avui serà la primera vegada que participen en el mercat de cooperatives. El seu propòsit serà d’atraure l'interès dels berguedans i berguedanes que passegin per la zona.
 
Arxivat a