La PAIC vol recuperar els espais de l’antiga central tèrmica com a béns comuns de Cercs

La Plataforma ha presentat un escrit a l’Ajuntament instant a la recuperació d’aquests emprius

Redacció
21 de maig del 2021
Actualitzat a les 9:52h
Roda de premsa d'aquest dijous al matí
Roda de premsa d'aquest dijous al matí | PAIC
La Plataforma Anti-Incineradora va presentar, aquest dijous, un nou front de lluita: la recuperació dels espais de l’antiga central tèrmica com a béns comuns del municipi de Cercs. Segons les investigacions fetes des de la Plataforma amb l’ajuda de veïnes i veïns, s’ha constatat que l’antiga central es va ubicar en emprius. L’objectiu de la Plataforma és iniciar un procés per tal de recuperar aquests béns comunals de titularitat municipal, i que se’n faci un ús i aprofitament comunitari.

En aquest sentit, la Plataforma Anti-Incineradora de Cercs ha presentat un escrit a l’Ajuntament instant a la recuperació d’aquests emprius. També animen a totes les veïnes i veïns de Cercs que vulguin sumar-se a aquesta demanda, a presentar el mateix escrit a l’Ajuntament de manera particular. En aquests moments més de 160 persones del municipi han mostrat el seu interès per presentar aquesta documentació.

Per contra, el Departament de Territori i Sostenibilitat ha desestimat la petició de la PAIC com a interessada en el procés de sol·licitud de la llicència ambiental dels promotors de la incineradora. Això impedeix que la Plataforma pugui tenir accés a les informacions del procés, així com si hi ha recursos sobre l’arxivament de la llicència. Per la seva banda, la PAIC recorrerà aquesta resolució.

També, des de la Plataforma denuncien l’opacitat i la inacció de l’Ajuntament de Cercs respecte les demandes que se li han fet des de la PAIC. En cap cas han tingut resposta a cap dels escrits i demandes que han entrat a l’Ajuntament. A més, recalquen que aturar i impossibilitat un projecte com la incineradora a Cercs és competència de l’Ajuntament, igualment ho és determinar la nul·litat de les llicències atorgades irregularment o dur a terme les seves obligacions com a reguladors i sancionadors d’activitats il·legítimes.

En tot cas, la Plataforma Anti-Incineradora de Cercs segueix treballant tant per la via legal i jurídica amb totes les accions que han anat informant, com amb la mobilització al carrer, per aconseguir impedir qualsevol possibilitat que un projecte com el que es va presentar pugui tornar a aparèixer. També estan treballant conjuntament amb la Plataforma Ciutadana Residu Zero per aconseguir que es legisli la moratòria contra les incineradores.