El Banc de Bones Pràctiques reconeix el servei especial de Transport a la Demanda especial Covid-19 impulsat pel Consell

Personal de les residències del Berguedà van poder anar a la feina gràcies a aquest servei

Redacció
18 de maig del 2021
Un taxi de transport a la demanda
Un taxi de transport a la demanda | CC Berguedà
El servei especial del Transport a la Demanda que el Consell Comarcal del Berguedà va activar en plena Covid-19, adreçat específicament a personal de residències i geriàtrics durant el punt àlgid de la pandèmia el 2020, ha estat seleccionat com a “Pràctica significativa” pel Banc de Bones Pràctiques per la seva “aportació innovadora i de qualitat” dins de la categoria de Mobilitat.

Les restriccions de mobilitat imposades per evitar la propagació de la Covid-19 van comportar una dràstica reducció de l’oferta de transport públic regular en autobús de fins al 33% menys d’allò habitual. Les residències de gent gran de la comarca del Berguedà van detectar que, en alguns casos, algunes de les seves treballadores no podien desplaçar-se per poder arribar a la feina.

Davant d’aquesta problemàtica, el Consell Comarcal del Berguedà va apostar per posar en marxa un servei especial de Transport a la Demanda adreçat específicament per aquest col·lectiu amb l’objectiu que poguessin arribar als seus llocs de treball i prestar aquets servei essencial. Habitualment el Transport a la Demanda només es posa en marxa el dia que la persona usuària el requereix.

Els tècnics del Consell Comarcal van contactar amb el col·lectiu de taxistes de la comarca per saber si n’hi hauria de disposats a treballar en aquelles circumstàncies, garantint sempre i davant de tot les mesures higièniques i sanitàries preceptives.

Des de la seva posada en marxa el 2 d’abril del i fins el 30 de juny de 2020, s’hi van realitzar 850 desplaçaments de persones treballadores fins el seu lloc de feina a les residències per persones grans i de retorn als seus domicilis. A més a més, es va crear una base de dades amb totes les persones que havien requerit el servei, amb les rutes que s’havien de seguir i les persones que conduïen els taxis per tal de poder organitzar els horaris i itineraris.

El conseller de Transport i Mobilitat, Abel Garcia, ha explicat que “malgrat les dificultats del moment, aquesta experiència ha permès garantir que les residències de gent gran de la comarca no s’hagin quedat sense personal per motius de mobilitat durant els mesos més crítics de la pandèmia”. Garcia ha destacat que aquest reconeixement “és una mostra de la capacitat d’adaptació que tenen administracions més properes a la ciutadania com el Consell Comarcal del Berguedà per donar resposta a les seves necessitats en cada moment”.

Transport a la Demanda per a persones amb risc d’exclusió

Aquesta experiència ha servit per obtenir el vist i plau de la Generalitat per desenvolupar un servei de Transport a la Demanda especial per a persones en risc d’exclusió per accedir a serveis assistencials, formatius, sanitaris etcètera a partir d’aquest 2021.

Un servei consolidat

Des de fa uns anys, el Consell Comarcal del Berguedà compta amb el servei de Transport a la Demanda. Està destinat als usuaris dels municipis amb menys habitants que no disposen d’un servei regular de transport públic amb autocar. L’objectiu és connectar els usuaris, el dia que ho necessiten, amb la parada de transport públic més propera o amb la seva destinació final a partir d’un vehicle taxi. El transport a la demanda garanteix l’accés a la capital comarcal i als centres sanitaris i assistencials de les persones que viuen en nuclis de població de baixa densitat.

El servei funciona prèvia trucada telefònica al 900 69 65 66 o bé mitjançant l’app TAD CAT. Permet el transport de la persona interessada ja sigui a la capital comarcal o al seu municipi de referència o a les parades de les línies de servei regular de bus que enllacen amb Berga, Manresa i Barcelona. El transport a la demanda té un recorregut i uns horaris prefixats i s’ofereix de dilluns a divendres feiners.

El sistema de transport a la demanda del Berguedà funciona a 19 nuclis de 13 municipis: Gósol, Saldes, Vallcebre, Sant Julià de Cerdanyola, Gisclareny, la Nou de Berguedà, Fígols, Cercs, Castellar de n’Hug, Castell de l’Areny, Sant Jaume de Frontanyà, Capolat i Castellar de Riu. Dóna cobertura a una població de 1.982 habitants.