Tots els partits menys el PSC donen per fet que la CUP serà primera o segona força a Berga

Antoni Biarnés proposa modificar el POUM per tirar endavant el Parc de la Natura

| 15/05/2015 a les 00:07h
Especial: Eleccions municipals de Berga 2015
Arxivat a: Municipis, ACEB, Berga, eleccions municipals 2015, economia, Berga24M, debat electoral, Berguedà
Aquesta notícia es va publicar originalment el 15/05/2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Debat electoral a la seu de l'ACEB Foto: Pere Gendrau


De manera totalment inusual, i després d'un debat de prop d'una hora i mitja on cada força política ha explicat les seves propostes en matèria econòmica per a Berga, els candidats i representants de les diferents formacions polítiques s'han atrevit a realitzar una porra electoral. La primera que durant aquesta campanya es fa pública i que, de manera remarcable, deixa en una bona situació la Candidatura d'Unitat Popular (CUP). 

De fet, i tot i que la tendència és seguir donant l'alcaldia a Convergència i Unió (CiU), destaca el fet que totes les candidatures menys la dels socialistes creu que la llista liderada per Montse Venturós serà primera o segona a Berga. Així ho considera Iniciativa per Catalunya Verds (ICV), que li dóna cinc regidors, en comparació amb els sis que dóna a CiU; la llista d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), que suposa un empat de cinc regidors cadascun entre ells, la CUP i CiU; Convergència, que es planta amb vuit regidors i n'atorga cinc a la CUP, o la mateixa Candidatura, que creu que assolirà l'alcaldia amb set regidors, mentre que CiU es quedarà amb cinc, ERC amb quatre i ICV amb un.

La porra més discordant, per contra, és la del PSC que, tal i com ha exposat Rosalia Monroy, declara el seu partit guanyador de les eleccions a la capital del Berguedà amb set regidors, seguit de CiU amb quatre, i la CUP i ERC amb tres. Pel que fa a Iniciativa, la tònica de la majoria és donar-li un regidor, mentre que els socialistes no li'n donen cap, i ells se n'atorguen dos. 

Però lluny d'aquest toc de color, el debat convocat per l'ACEB ha volgut aprofundir, sobretot, en aquells aspectes que els partits creuen essencials per tirar endavant la ciutat, des de la vessant més econòmica, fins a la valoració de com ha de gestionar la capitalitat. Aquest últim aspecte, de fet, ha permès visualitzar dues opinions molt contraposades. Per una banda, el candidat de CiU, Antoni Biarnés; la d'ERC, Ermínia Altarriba, i la del PSC, Rosalia Monroy, han posat en valor la necessitat que Berga exerceixi una veritable capitalitat, mentre que el representant de la CUP, Oriol Camps, i l'alcaldable d'ICV, Joan Torres, han volgut matisar aquesta actitud. 

 

El candidat de CiU, Antoni Biarnés Foto: Pere Gendrau

Segons Biarnés, “Berga ha de ser un motor” pel Berguedà i, per això, ha de “posar la seva força i recursos” al servei de la comarca. En aquesta línia, ha destacat que hi ha projectes com els Rasos de Peguera i Coll de Pal que, malgrat no integrar dins del terme municipal de la ciutat, han de ser projectes d'aquesta, ja que també la beneficiaran. De la mateixa manera, Altarriba ha afirmat que Berga té capacitat per “fer de locomotora”, i ha destacat dos dels grans projectes a través dels quals creuen que ho pot ser; Berga, ciutat saludable; i Berga, capital de la cultura popular. Per la seva part, Monroy ha donat valor als àmbits cultural i del del petit comerç, com a dos dels principals eixos referencials de la capitalitat.

“Què passa, que només hi ha Berga?”, s'ha preguntat el candidat ecosocialista. En aquest punt, ha declarat que la ciutat ha de deixar de mirar-se el “melic” i descobrir tota una sèrie de possibilitats de cooperació amb els municipis del seu entorn. De la mateixa manera, Camps ha criticat que Berga es regeixi per un model centralista, com el que promou l'Estat francès o Madrid amb Catalunya, i ha declarat que, el que s'ha de fer, és acompanyar, no liderar: “Si Puig-reig tiba moltíssim, això és important per Berga”. 

Propostes de l'ACEB i la Cambra

Respecte de les propostes que van remetre l'ACEB i la Cambra de Comerç de Barcelona a tots els partits polítics, cada representant ha destacat aquelles més prioritàries. CiU, per exemple, ha remarcat la importància de la E-9 com un “projecte de país”, així com la millora de la gestió dels recursos. Respecte d'aquesta darrera, ha afirmat que impulsarà un model gerencial a l'Ajuntament. D'altra banda, ha proposat la modificació del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) per tirar endavant el Parc de la Natura i, d'aquesta manera, iniciar un concurs públic per poder-lo materialitzar. 

 

El número 4 de la llista de la CUP, Oriol Camps Foto: Pere Gendrau

Segons la CUP, però, el punt prioritari és “sanejar les finances públiques”, amb actuacions concretes de participació ciutadana per començar a tirar projectes endavant. A més, Camps també ha volgut recordar l'aposta decidida de la Candidatura per la remunicipalització dels serveis, especialment de l'aigua.

Per la seva banda, ERC i ICV han estat contundents en afirmar que la primera cosa que faran si governen l'Ajuntament de Berga serà una auditoria. Segons Altarriba, però, el nou consistori no haurà d'oblidar l'assignatura de les infraestructures, així com continuar vetllant per la SI Serra de Noet i, tal i com diversos grups han esmentat, construir una nova estació d'autobusos. Per a Torres, però, Berga haurà de parar atenció en l'àmbit social. A més, i segons ha assegurat, el primer que farà si governa el consistori serà conèixer els 180 treballadors que l'integren.

“La feina és molt important per tot”, ha declarat finalment Monroy. Pels socialistes, reactivar l'economia és l'objectiu final, una fita que s'aconseguirà arreglant els polígons i “fomentant fortament les infraestructures”. No obstant això, també creu que una de les prioritats haurà de ser endreçar els carrers que, segons opina, “fan pena”, i donar una nova utilitat al Centre d'Acollida Turística (CAT). 
 

Públic assistent al debat de l'ACEB Foto: Pere Gendrau

COMENTARIS

L'AUDITORIA DE L'ERMÍNIA
Anònim, 15/05/2015 a les 00:43
+0
-0
Els ajuntaments no poden ser auditats per auditors de comptes. L'auditoria d'un ajuntament és competència exclusiva de l'interventor, el qual, únicament pot estar auditat per la Sindicatura de Comptes o pel Tribunal de Cuentas. Que una persona que pretén ser alcaldessa i fa servir termes com lideratges i que està tant indocumentada, ofèn.
Tots els caps de llista, perquè la CUP, no ?
Anònim, 15/05/2015 a les 08:43
+0
-0
Increíble, sorprenent, i impensable que en un debat entre candidats a l'alcaldia per part de la CUP hi vagi el 4rt de la llista ?. Es que estaba malalta la cap de llista? En aquest cas seria totalment excusable, però sinó, m'ho explikin.
Com impensable donar a la CUP el primer o segon lloc a nivel de reesultats. Una cosa és la propaganada, i una altra la votació. Ben aviat ho veurem.
A veure qui endevina resultats
Anònim, 15/05/2015 a les 09:35
+0
-0
Veig molt poc plausible els resultats proposats pels candidats. Aquí aporto els meus pronòstics. A veure qui s'hi afegeix.
CiU .... 7
CUP......4
PSC .... 3
ERC..... 2
ICV .....1
El mapa ha quedat coix perquè el PP n'hagués tret 2 de segurs, i no hagués entrat ICV i CiU s'hagués quedat en 6.
segueixo la porra
Anònim, 15/05/2015 a les 11:34
+0
-0
5- ERC
5- CUP
4- CIU
2- PSC
1- ICV

M'agradaria que fos així, aviam com van les coses al final
Porra
Xavi Parcerissa, 15/05/2015 a les 11:36
+0
-0
CUP....6
CiU....6
PSOERC.5

Govern de CiU + PSOERC
La CUP i els altres
Anònim, 15/05/2015 a les 11:40
+0
-0
Davant l'escenari que hi ha a Berga, la CUP ho te molt be per guanyar.
CiU que ha fet una gestió desastrosa i ha deixat 18 milions de deute, el casc antic mort i projectes que han quedat abandonats.
ERC que han fitxat els díscols del PSC i els col·loquen abans que els seus, els del PSC fixant els d'Avià perquè tots els de Berga s'han donat de baixa, el PP que per fer trampes es queda fora...
Realment, ho tenen be. Ara que si entren tindran un munt de feina a fer.
Doncs per això
Anònim, 15/05/2015 a les 12:08
+0
-0
En la majoria de casos, el partit és un líder i la comparsa que l'ha volgut acompanyar (en més d'un cas a Berga, només nominalment, ja que està més sol que la una).
La CUP és un equip que es va presentar fa mesos, treball conjunt, és normal que es vulgui evidenciar la capacitat de governar de tots els que han d'estar a l'equip de govern, no només el que aspira a ser alcalde.
Francament, espero que guanyi la CUP, vull un equip de govern, no un lider suprem i els que ha pogut arreplegar per omplir fins a 17 (en algun cas in extremis i amb penes i treballs)
L'auditoria de l'Ermínia
Ramon Camps Garcia, 15/05/2015 a les 12:09
+0
-0
Una auditoria amb responsabilitats legals ha de seguir, com bé explica, aquest camí. Ara bé, si no ens limitem a una auditoria per exigir responsabilitats, sinó que volem fer una fotografia profunda i detallada de la situació de l'Ajuntament per poder prendre les decisions amb una bona base, l'auditoria la podrà fer un agent extern.
D'acord amb el primer comentari.
Anònim, 15/05/2015 a les 13:11
+0
-0
Que vingui l'Erminia i digui que faria una auditoria externa mostra dos greus problemas. El primer que en 4 anys ella cregui que l'han portada a l'hort en materia eocnòmica, keda fatal. I que desconfii de l'interventor de l'ajuntaent on ella vol ser alcaldessa, keda horrible. Suposo que ha estat 4 anys de regidora a la oposició, sense dormir en els plens i ananat a mirar la documentació pertinent. O no ???? Puc asegurar que ni el secretari ni l'interventor de l'ajuntament han fet res inventat i menys ilegal. I si tot i ser trànsfugues han mirat els papers cada any reben la liquidació del pressupost, i poden comprobar les dades. Vaja preparació demostra i confiança en el personal municipal ¡¡¡
Al de les 08:43
Anònima, 15/05/2015 a les 13:58
+0
-0
Bàsicament perquè la CUP no creu en els líders ni en els caps de llista, tal i com pot haver llegit en les diferents entrevistes que li han fet a la senyora Venturós. Són un projecte assembleari on la rellevància està repartida entre tots i totes.
sobre caps de llista
Jan E.M, 15/05/2015 a les 15:31
+0
-0
En resposta a l'anònim que pregunta sobre els caps de llista del debat, li respondré - malgrat que no participo en cap partit polític -. Entenc que la CUP, a diferència de la resta de partits, la cap de llista és una persona més de la Candidatura, una militant de base com la resta de companys i companyes (almenys és la percepció que en tinc jo, una persona de peu de carrer). Per aquesta raó, la resta de militants també estan capacitats i capacitades per a participar en qualsevol mena de debat, i representen a la candidatura de la mateixa manera que la cap de llista. Doncs, la CUP no és una persona, és un col·lectiu, i com a tal treballa i desenvolupa la seva tasca política.
Tinc clar que votaré a la CUP, perquè és l'únic partit que defensa els interessos del poble i que de ben segur farà la política amb el poble i per al poble.
Respecte als pronòstics, res a dir, que parlin les urnes.
Al de les 8:43
Anònim, 15/05/2015 a les 16:17
+0
-0
Els resultats de la CUP certament que com el de tots els altres, aviat els veurem. Ara bé, personalment a mi m'és indiferent qui fa les propostes si aquestes són encertades, el primer o el quart de la llista. Val més això que presentar pressumptes "superwomans" que volen entendre de tot i en realitat no entenen de res. Això precisament és el què em dona més credibilitat de potencial de govern d'un partit. ERC els cinc primers són una persona de dubtosa fidelitat, un desconegut, dos nois estudiants i una senyora administrativa, això sí que no em dona cap credibilitat de capacitat de govern.
El de les K
Anònim, 16/05/2015 a les 10:40
+0
-0
L'anònim de les 13:11 no deu pas ser un alcalde socialista fracassat?
Sobre el cap de llista
Ramon Camps Garcia, 16/05/2015 a les 11:11
+0
-0
M'agradaria aclarir un parell de coses. Justament l'Ermínia no és una superwoman, és una persona que és molt conscient de les mancances en els seus coneixements i per això busca gent que conegui els temes per assessorar-se. El fet que fos ella qui va anar al debat va ser per petició dels organitzadors del debat.
De fet, de la nostra llista podrien haver anat al debat uns quants, però la demanda dels organitzadors i la transversalitat del tema feia indispensable que fos l'Ermínia qui assistís al debat. Nosaltres entenem el lideratge com a capacitat de coordinar diferents àrees, motivació de l'equip, etc, en tot això l'Ermínia ens supera als membres de la llista.
Un altre detall, les responsabilitats legals que assumeix en l'actual legislació l'alcalde no es poden comparar als regidors, per tant, no és un membre més i ja està. Dins l'equip l'alcalde pot funcionar com un més, com en el nostre cas, però a l'hora d'assumir responsabilitats no és així.
Auditoria
Ramon Camps Garcia, 16/05/2015 a les 11:13
+0
-0
Pel que fa a l'auditoria, la intenció de fer una auditoria externa és bàsicament per manca de recursos interns. L'objectiu d'aquesta no és buscar il·legalitats o errors, és poder fer una imatge real de tot el funcionament a nivell econòmic de l'ajuntament. Tots tenim clar que a nivell econòmic l'ajuntament està superat, bàsicament per manca de recursos humans. Seria una mentida si diguéssim que farem una auditoria interna, no hi ha ningú que la pugui fer sense deixar de fer altres feines essencials.
Si es vol es pot canviar el nom d'auditoria per estudi en profunditat, però la paraula que il·lustra millor la nostra intenció és auditoria.
Porra
Anònim, 16/05/2015 a les 18:36
+0
-0
Aqui la meva porra:

CiU:8
CUP:5
ERC:3
PSC:1
Contradictoria auditoria
Anònim, 17/05/2015 a les 08:42
+0
-0
Sino es tenen resucros interns es vol fer una auditoria externa que val molts diners, quan amb 2 hores es pot saber la realitat exacta de l'ajuntament sense pagar ni cinc. sopren aquesta afirmació. Començarien be el govern desconfiant del secretari i l'interventor. veig masses contradiccions. i als de la CUP si arriben al govern, tant els fara qeu firmi un com l'altre dels decrets d'alcaldia,o la documentació oficial ?eem sembla que els falta experiència.
Campanya neta
Anònim, 17/05/2015 a les 08:46
+0
-0
Keden pocs dies per veure quins resultats es donen, el ke queda clar és que la campanya ha estat neta, i profitosa. Es important contrastar hu amb altres campanes ke havien tingut moments crispats. Es bo remarkar u.
Porra
Anònim, 18/05/2015 a les 08:06
+0
-0
Aquí la meva porra,

CiU. 8
CUP 7
ERC1
PSC 1

POrra
Anònim, 18/05/2015 a les 08:41
+0
-0
CUP 7
CiU 6
ERC 3
PSC 1

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
El premi serà de 2.000 euros i el termini per presentar les propostes el 25 de gener
L'ANC i Òmnium han cridat també a una concentració al mateix indret de la ciutat, per sortir després cap a la subdelegació del govern central.
Roda de premsa sobre el cas de l'Escola Municipal de Música.
Roda de premsa sobre el cas de l'Escola Municipal de Música. | Pilar Màrquez Ambròs
Pilar Màrquez Ambròs
De moment, només hi ha una denúncia, però l'Ajuntament té constància de dues joves afectades i no descarta que n'hi puguin haver més