L’Ajuntament de Berga diu «no» per segona vegada consecutiva a la Patum de Corpus

El consistori ho ha het oficial aquest diumenge al Ple de l’Ascensió

Redacció
16 de maig del 2021
Actualitzat el 17 de maig a les 18:37h
Regidors i regidores de l'Ajuntament de Berga durant el Ple de l'Ascensió
Regidors i regidores de l'Ajuntament de Berga durant el Ple de l'Ascensió | Ajuntament de Berga
L’Ajuntament de Berga ha celebrat aquest diumenge, 16 de maig, a les 11 hores, el ple de l’Ascensió de forma presencial, però sense públic, per acreditar la suspensió de la Patum per segona vegada consecutiva, i que s’havia de celebrar del 2 al 6 de juny. La crisi provocada pel coronavirus ha motivat la cancel·lació de la festa en les dates tradicionals, durant la setmana de Corpus, perquè seria impossible garantir el desenvolupament dels actes amb totes les garanties sanitàries i de seguretat per a les persones que hi participen. El Ple s’ha pogut seguir en directe per la Televisió del Berguedà.

El Ple de l’Ascensió s’ha realitzat de forma presencial i els membres de la corporació han deliberat sobre la necessitat o no de fer Patum al juny per vetllar el caràcter decisori i tradicional del plenari en relació amb la festa berguedana, així com per deixar constància d’una suspensió que no és inèdita, ja que s’ha donat en altres ocasions al llarg de la història per diversos episodis bèl·lics. Enguany, però, la proposta de celebrar la Patum del 2 al 6 de juny ha estat rebutjada pels regidors i regidores de l’Ajuntament de Berga, a causa de la pandèmia de la Covid-19. El consistori ha impulsat una programació alternativa per celebrar les Festes de Corpus, del 15 de maig al 18 de juny.

Preservar el llegat patumaire i situar la festa on es mereix

L'alcalde accidental, Ivan Sànchez, ha fet referència a les emocions que provoca la festa assegurant que “La Patum va més enllà de la plaça, més enllà de les comparses. S’estén per carrerons i places, arriba a tots el racons de la ciutat i l’omple de vida. La Patum són emocions i sentiments. Tots i totes les que som patumaires, d’aquí o d’allà, vivim La Patum d’una forma diferent, però similar a la vegada”. Sànchez també ha recordat a les persones, “amics i familiars que ja no són entre nosaltres, però segueixen fent Patum en cada batec del Tabal, en cada ball de Gegants, en totes les guspires de la Guita Gran o darrera la Guita Xica. Segueixen fent Patum en cada pas de l’Àliga i riuen i s’abracen en la catarsis quan s’encenen les llums de la plaça després d’un salt de Plens. Tots fan i segueixen fent Patum perquè nosaltres la fem”.

Sànchez ha finalitzat el seu discurs destacant la importància de preservar el llegat de les generacions anteriors i la obligació de preservar la festa fent “un pas decidit i ferm en aquests moments tan foscos, per fer un pas endavant i situar La Patum on es mereix, com la demostració més important de cultura popular dels Països Catalans i del món”.

La sessió extraordinària del diumenge de l’Ascensió és un esdeveniment que segueixen molts berguedans. En aquesta sessió, en condicions normals, es nomena les parelles d’administradors i administradores, s’aprova la proposta de reconeixement de les persones que rebran el títol de Patumaire i Patumaire d’Honor i es dona a conèixer el resultat de la votació popular dels cartells anunciadors de la Patum i la Patum Infantil. Posteriorment, les parelles d’administradors i les persones representants de les comparses patumaires signen el Llibre de Registres dels Administradors i caps de colla de la Patum. Un cop finalitzat el Ple de l’Ascensió, es realitza la penjada dels cartells anunciadors a les cartelleres municipals. 
 
Arxivat a