ERC de Berga defensa més patrulles de la Policia Local a peu i «menys en cotxe»

Ermínia Altarriba assegura que l'Ajuntament té autoritat "política i legal", però també "moral" per parlar de civisme

Redacció
14 de maig del 2015
Actualitzat a les 18:57h
Jaume Giménez, Ermínia Altarriba i Jordi Pujals
Jaume Giménez, Ermínia Altarriba i Jordi Pujals | Aida Morales

El número 3 d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) a Berga, Jordi Pujals, ha explicat aquest dijous en roda de premsa les polítiques de seguretat ciutadana i civisme que proposa el seu partit per millorar la convivència a la capital del Berguedà. Entre aquestes, augmentar el sentiment de proximitat amb els agents locals, incrementant el nombre de patrulles a peu i disminuint les que actualment realitzen tasques de vigilància amb cotxe. 

D'aquesta manera, ha manifestat, s'aconseguiran dos objectius en pro de la seguretat a la ciutat. El primer, pal·liar les percepcions de risc i, el segon, millorar la sensació de proximitat amb aquest cos que, segons ha afirmat, no deixa de ser un “servidor públic”. En aquest sentit, considera que és “fonamental” no entendre la policia “únicament com una autoritat”, sinó com un servei proper a la ciutadania. 

Vinculat a aquesta proposta, ERC creu que s'ha de canviar la concepció de la policia com “la primera trinxera de tots els problemes”. I és que, tal i com ha remarcat, moltes vegades s'utilitza aquest cos “en una primera instància” quan, per altra banda, hi ha molts altres mecanismes de mediació i resolució de conflictes que poden actuar en la base dels problemes. Aquest canvi de percepció, però, només es pot dur a terme mitjançant pedagogia i consciència col·lectiva, ha afirmat, un fet que s'ha de començar a treballar a partir de l'Ordenança de Civisme de la ciutat. 

Respecte d'aquesta, la posició d'Esquerra és que s'ha d'actualitzar, ja que la situació del 2015 no és la mateixa que la de quan es va aprovar. En aquesta línia, Pujals considera que és important la “promoció del civisme”, més enllà de contemplar sancions i aplicar-la: “Què fem perquè la gent tingui clar que, per exemple, l'espai públic és de tots i l'hem de respectar”. 

Per altra banda, els republicans també consideren que, per millorar la seguretat ciutadana, s'hauria de fomentar una “major coordinació” amb els Mossos d'Esquadra. Això seria bo, segons argumenten, perquè el nombre d'agents ha disminuït darrerament, però també per tal de compartir informació. 

“Volem que se'n parli més en aquesta legislatura”, ha declarat la cap de llista, Ermínia Altarriba, en referència a seguretat ciutadana, al civisme i a la convivència. I en el seu conjunt, ha posat de manifest, l'Ajuntament de Berga “no només té autoritat política i legal”, sinó que també “moral per parlar de civisme”. 
Arxivat a