OBRES

El Consell adjudica les obres per reforçar el sostre de la mina de Riutort i reobrir-la al públic

La intervenció es farà a l’interior i a l’exterior de la mina i també es farà desbrossada de l’entorn

per Redacció, 11 de maig de 2021 a les 17:54 |
Treballs a la mina de Riutort | CC Berguedà
El Consell Comarcal del Berguedà ha adjudicat a l’empresa Infraestructures de Muntanya SL els treballs de reforç i sosteniment del sostre de la mina de petroli de Riutort per tal de reobrir-la al públic. Els treballs tenen un pressupost de 54.836,87 euros i es financen amb fons europeus Feder i també del Pla de Foment del Turisme.

Les obres consisteixen en dur a terme l’estabilització i sosteniment de diferents sectors de la mina de petroli que roman tancada al públic des del 2017. La intervenció es farà a l’interior i a l’exterior de la mina i també es farà desbrossada de l’entorn. L’objectiu és reobrir aquest atractiu amb seguretat a les visites culturals i turístiques. El termini d’execució dels treballs és de 6 mesos.


Josep Lara, president del Consell Comarcal del Berguedà i alcalde de Guardiola de Berguedà, ha recordat que en el seu dia el consistori va encarregar un estudi a l’Institut i Geogràfic de Catalunya per determinar la patologia dels despreniments de la mina. Aquest treball va concloure que calia estabilitzar el sostre i les parets. El dirigent berguedà ha expressat la seva satisfacció per poder dur a terme uns treballs que “ens permetran tornar a obrir a les visites un lloc tant singular com aquest”. I és que la de Riutort està considerada l’única mina de petroli visitable de Catalunya. S’hi pot veure brollar l’hidrocarbur directament de les roques (margues bituminoses).

Des de la seva obertura el 2004 i fins el darrer dia que va estar oberta al públic, el 31 d’agost del 2017, l’havien visitat 40.301 persones. A l’interior d’aquesta mina amb 380 metres de galeries excavades directament a la roca, s’hi han dut a terme diferents activitats com visites guiades, estudis universitaris sobre els bacteris que s’alimenten del petroli i tastos de vins.


La mina de petroli de Riutort es va començar a explotar el 1905. Es calcula que se’n van extreure unes 3.500 tones de margues bituminoses. Després de sotmetre les roques a un procés de destil·lació del petroli, el rendiment era de 70 litres per tona. La mina va estar en funcionament entre 1905 i 1913, i del 1936 al 1938. L’Ajuntament de Guardiola la va condicionar i obrir al públic el 2004. El 2008 es va estrenar un centre d´acollida: una estructura tubular de 10 metres de llarg per 45 d’ample, folrada amb una xapa llisa d´acer inoxidable, que reflecteix l´entorn natural de la zona. 

 

Arxivat a:
Municipis
Participació