Malestar a l’Institut Serra de Noet de Berga davant la supressió d’una de les tres línies d’ESO ofertes

La comunitat educativa de l’Institut manifesta que les actuacions del Departament d’Educació no són transparents i perjudiquen l’escola pública

Redacció
07 de maig del 2021
Actualitzat a la 13:23h
L'Institut Serra de Noet és un edifici sostenible, de fusta i punter, amb una superfície de 3.500m2
L'Institut Serra de Noet és un edifici sostenible, de fusta i punter, amb una superfície de 3.500m2 | Institut Serra de Noet
La comunitat educativa de l’Institut Serra de Noet expressa el seu malestar per les darreres decisions preses pel Departament d’Educació de la Generalitat de cara al proper curs 2021-22, després que el Departament ha comunicat la seva decisió definitiva de suprimir una de les tres línies que s’havien ofert a la preinscripció.

En un comunicat, l’Institut Serra de Noet informa que va oferir 90 places a la preinscripció i, d’aquestes se’n van ocupar 49. L’altre centre públic de la ciutat ha tingut més preinscrits dels que va oferir. “Però el sorprenent és que el Departament no opti per reubicar l’excedent d’alumnes a l’Institut Serra de Noet, com consta a la normativa de preinscripció”. Júlia Estaran Justribó, Cap de l'Àrea per a la Coordinació i la Planificació Escolar, va argumentar aquesta excepció en el procés de preinscripció de l’ESO primant la lliure elecció de centre educatiu per part de les famílies.

Davant d’aquesta situació, l’Institut Serra de Noet vol denunciar que, després de la inversió de 4,5 milions d’euros realitzada per la Generalitat de Catalunya en la construcció d’aquest edifici, s’estiguin desaprofitant les seves instal·lacions. A més, els costos de manteniment de l’edifici són d’uns 120.000 € anuals, independentment de l’ús que se’n faci, mentre que actualment el Departament d’Educació adjudica només una dotació d’uns 70.000 €. La diferència de 50.000 € haurà de ser assumida per l’administració pública amb una dotació extraordinària.

Una altra casuística de la ciutat de Berga és la nombrosa arribada de matrícula viva durant el curs que és assumida per l’Institut Serra de Noet. Aquest fet suposa una segregació de la població escolar que s’hauria pogut evitar amb el repartiment equitatiu que demana el centre, reservant places per assumir aquesta matrícula viva a tots els centres públics.

El centre també manifesta que el procediment seguit pel Departament d’Educació i pels seus Serveis Territorials a la Catalunya Central ha estat irregular, ja que s’han negat a donar una resposta oficial per escrit, tot i que el centre ho va demanar explícitament mitjançant una comunicació oficial.

En el comunicat expressen que “aquesta manera de comunicar oralment les decisions del Departament d’Educació s’ha repetit al llarg dels anys. La primera vegada es va produir quan els Serveis Territorials de Barcelona Comarques van comunicar que l’Institut Serra de Noet oferiria batxillerat i cicles formatius, en acabar la seva primera promoció 4t d’ESO. I ha continuat sempre que el centre ha demanat a l’administració pública poder oferir aquests ensenyaments”.

Finalment, la comunitat educativa de l’Institut lamenta “la impossibilitat de continuar els estudis de batxillerat en el mateix centre on s’ha cursat l’ESO va en perjudici de l’alumnat que ha hagut de renunciar a seguir amb el projecte educatiu, negant, així, a les famílies el dret de lliure elecció de centre”.
 
Arxivat a