Un enderroc fa acabar de males maneres l'últim Ple de Cercs

Marie Kapretz (CLAM) acusa l'actual alcalde i el denunciant Germán Sánchez de moure's per “interessos propis”

Pere Gendrau
14 de maig del 2015
Actualitzat a les 21:48h
La portaveu del CLAM, Marie Kapretz, intervenint al Ple de Cercs
La portaveu del CLAM, Marie Kapretz, intervenint al Ple de Cercs | Pere Gendrau

El possible enderroc d'una casa, la de la família Palou a Cercs, va fer que aquest dimecres el Ple de l'Ajuntament acabés de males maneres, amb l'equip de govern aixecant-se de la cadira i acusant la portaveu del CLAM, Marie Kapretz, de traspassar una “línia vermella”. Això, en paraules del regidor Jesús Calderer i després que Kapretz hagués retret els “interessos propis” que, des del seu punt de vista, mouen les intencions tant de l'alcalde i membre d'UDC, Ferran Civil, com del regidor del PIBER i autor de la denúncia contra l'edificació, Germán Sánchez.

El 5 de maig, dimarts de la setmana passada, l'habitatge on viu la família Palou havia de ser enderrocat. Es tracta d'una pallissa que incompleix el POUM perquè, tal com s'assenyala des de l'equip de govern, no podia tenir aquest ús i, a més, se n'ha augmentat el volum. Els seus habitants admeten que no van fer les coses prou bé, però assenyalen que les dificultats econòmiques els van obligar a canviar els plans i a viure a la pallissa en lloc de l'habitatge que hi ha al costat, el qual no està reformat. Des de l'equip de govern, s'ha assegurat a NacióBerguedà que es veuen obligats a complir el mandat encarregat per la justícia arran de la denúncia presentada pel regidor del PIBER, Germán Sánchez. De moment, l'enderrocament ha quedat pendent de fer-se per la sol·licitació d'un estudi de com realitzar-lo.

 
“Omplir-se les butxaques”

L'alcalde de Cercs, Ferran Civil, i la resta de membres del seu equip de govern, van escoltar les crítiques expressades per la portaveu del CLAM fins que Maria Kapretz va acusar el batlle d'“omplir-se les butxaques”. Civil va negar aquest extrem a mida que s'aixecava de la cadira. “Fa vint-i-cinc anys que sóc alcalde i la gent en coneix, i no m'ha posat ni un cèntim a la butxaca”, va sentenciar el batlle.

Instants abans, Marie Kapretz havia retret a l'alcalde la situació del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal, fet que possibilita la tramitació de la denúncia de Sánchez i el conseqüent enderroc de l'edificació. Un pla que des del consistori també lamenten tot afegint, en boca de Ferran Civil, que “un POUM no es fa en dos dies”. La portaveu del CLAM, que es presenta a les properes eleccions municipals en una llista que incorpora les sigles d'ERC, denuncia que no s'hagi revisat el pla durant aquesta legislatura i retreu aquests suposats “interessos” per part de Civil.

El grau de crítica que aplica Kapretz a l'alcalde del municipi és el mateix que dirigeix contra el regidor del PIBER, Germán Sánchez, arran de les seves múltiples denúncies contra diversos veïns del municipi. “Per què a aquesta gent, com d'altres, se'ls amarga la vida? Per què vostè, senyor Sànchez, els denuncia i per què vostè, senyor Civil,  fa cas d'aquesta denúncia i amb el poder que el seu càrrec li atorga mana enderrocar la casa que tan esforç i feina ha suposat construir?”, lamentava Kapretz.

 
Dubtes sobre el Pla especial

Un factor clau per entendre aquest conflicte, el que afecta el lloc on viu la família Palou, i la manera de resoldre'l és el Pla especial que se n'ha redactat. Segons els afectats, la Direcció General d'Urbanisme de la Generalitat ha donat el seu vistiplau a un Pla especial per tal de fer compatible la construcció amb el POUM del municipi. En canvi, segons l'Ajuntament de Cercs, l'enderrocament s'haurà de tirar endavant perquè Urbanisme no autoritza aquesta mesura.

Els Palou, que des que saben que els poden enderrocar la casa viuen moments molt delicats, tal com ells mateixos destaquen, acusen l'equip de govern de Ferran Civil d'haver-los enganyat en la tramitació del Pla especial. Segons la seva versió, els van dir que tiraria endavant i la família va confiar-hi perdent la possibilitat de presentar al·legacions. Des del consistori, en canvi, asseguren que la negativa d'Urbanisme a la tramitació del pla invalida aquesta via.

Sigui com sigui, el que és clar és que l'últim Ple va acabar de la forma més tensa possible i que, probablement, el nou equip de govern es trobi amb un afer molt dur només d'arribar, o de quedar-se en cas que CiU revalidi l'alcaldia. En tot cas, serà Jesús Calderer i no Ferran Civil qui ho assumeixi. La versió del denunciant, Germán Sánchez, és una incògnita perquè va marxar del Ple sense escoltar el parlament que Marie Kapretz va sol·licitar de fer.
 

L'alcalde de Cercs, Ferran Civil, amb el regidor Jesús Calderer a la seva dreta Foto: Pere Gendrau