El Museu de les Mines de Cercs aposta per l’accessibilitat amb el programa «La Mirada Tàctil»

S’han produït un conjunt de vídeos en llengua de signes i subtitulat sobre els diferents àmbits de l’exposició permanent

Redacció
30 d'abril del 2021
Actualitzat a la 13:16h
Els vídeos publicats ofereixen continguts adaptats
Els vídeos publicats ofereixen continguts adaptats | Museu de les Mines de Cercs
Els museus han deixat de ser espais immòbils per convertir-se en espais vius, de trobada i compromesos amb el seu entorn i amb la seva gent. El Museu de les Mines de Cercs va entendre aquesta relació vers la societat i que l’accessibilitat havia de formar part del seu dia a dia. En aquest sentit es va fer una aposta per augmentar l’accés físic, cultural, emocional i social a les seves instal·lacions.

La història dels dinosaures és ara més accessible gràcies al programa “La Mirada Tàctil al Centre d’Interpretació de Dinosaures Fumanya” de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona i els nous elements comunicatius, realitzats amb l'assessorament de la Federació de Sords de Catalunya (FESOCA).

Amb l’objectiu de fer del patrimoni un espai d’integració, sensible a les diversitats i compensar les desigualtats comunicatives s’han produït un conjunt de vídeos en llengua de signes i subtitulat sobre els diferents àmbits de l’exposició permanent, especialment dirigits a persones amb discapacitat visual i auditiva.

Aquests vídeos, publicats al canal de YouTube La Mirada Tàctil, ofereixen continguts adaptats de la visita, disposen d’àudio, llengua dels signes per a la comunitat sorda signant i subtitulat per la comunitat sorda oralista. L’accés als vídeos és a través de dispositius mòbils com tauletes que es troben a disposició dels visitants que ho requereixin.

D’altra banda, els materials audiovisuals com “Terra de dinosaures” i “La descoberta dels tresors” ara són més accessibles, ja que incorporen un intèrpret en llengua de signes i subtitulat.

Museus més accessibles per a tothom

Des de l'any 2007, l’Oficina de Patrimoni Cultural desenvolupa diferents accions a través del programa La Mirada Tàctil, que permeten incorporar materials en els equipaments museogràfics i els seus continguts per garantir l'accessibilitat a tots els visitants.