El Museu d’Art del Bolet de Montmajor reobre les seves portes amb nous equipaments

El proper dissabte 22 de maig tindrà lloc l’acte inaugural amb la presència de l’alcaldessa del municipi, Maria del Mar Monell, i el president del Consell Comarcal, Josep Lara

Redacció
26 d'abril del 2021
Actualitzat a les 19:01h
Les obres acabades del Museu del Bolet de Montmajor
Les obres acabades del Museu del Bolet de Montmajor | Montse Davins
El passat mes de març van finalitzar les obres de la segona planta del Museu d’Art del Bolet de Montmajor. El projecte “Adequació de la segona planta del Museu d’Art del Bolet per a activitats de divulgació del Món del Bolet” pretén promocionar l’equipament a nivell educatiu, cultural i social. Les obres serviran per potenciar aquest recurs turístic i cultural dotant-lo amb un major espai que permetrà ampliar l’oferta didàctica i divulgativa.

Els treballs han comprès la instal·lació d’un ascensor que comunica les dues plantes de l’edifici i l’adequació interior de tota una planta de 110 m2 de superfície construïda. A part d’assegurar els requeriments de seguretat estructural, s’ha millorat en l’estalvi energètic i de salubritat així com les condicions d’accessibilitat. Les obres  han estat gestionades pel Consell Comarcal del Berguedà i han estat finançades en part pel Projecte PO FEDER 2014-2020 “Impuls dels recursos patrimonials al voltant de la Via Blava del Berguedà”, i cofinançades pel Pla de Foment Territorial de Turisme i l’Ajuntament de Montmajor.

A més, gràcies a la convocatòria de subvencions per a finançar actuacions de reforma, millora i manteniment d'equipaments culturals locals de la Diputació de Barcelona, es preveu millorar la climatització i els equipaments audiovisuals del Museu.

Inauguració

La celebració començarà a les onze del matí amb un acte inaugural i comptarà amb els parlaments de l’alcaldessa de Montmajor, Maria del Mar Monell, i el president del Consell Comarcal del Berguedà, Josep Lara. Seguidament, a les 11.30 hores, hi haurà el tret de sortida per a les portes obertes al Museu i, la plaça del Mercat de Montmajor viurà un vermut musical amenitzat per la Laura Luceño i amb la participació del restaurant Els Roures.

Pròximes activitats

Una setmana més tard, el 29 de maig, l’equipament acollirà les XII Jornades Micològiques i Botàniques de Montmajor. A les deu del matí, hi haurà la trobada al Museu d’Art del Bolet per lliurar les espècies de bolets recollides, tant pels veïns de Montmajor com pels socis de la Societat Catalana de Micologia. A les 12 hores, s’inaugurarà l’exposició de Bolets a la nova sala del Museu. I, a les sis de la tarda, al Local del Comú, tindrà lloc la conferència a càrrec del soci de la Societat Catalana de Micologia, Lluc Escanez i Monferrer, sobre el tema “La toxicitat de les plantes”.

El Museu d’Art del Bolet de Montmajor ha acollit diverses presentacions de la campanya “Cuina del Bolet del Berguedà” organitzada per l’Agència del Desenvolupament del Berguedà. Es tracta d’una iniciativa cada vegada més consolidada a la comarca orientada a promoure turísticament el Berguedà. La campanya inclou l’activitat cultural de poder visitar el Museu d’Art del Bolet de Montmajor així com mercats de bolets, festes i fires dedicades al bolet.

El Museu de l’Art del Bolet va ser inaugurat el 18 d’octubre de 2003 i compta amb una col·lecció de més de 500 figures de bolets de ceràmica. Es tracta d’un projecte pioner i únic a nivell de Catalunya i de tot l’Estat espanyol, i molt probablement arreu d’Europa. L’edifici que acull aquest museu és l’antiga casa consistorial de Montmajor.