Berga redistribueix les parades de roses i llibres de Sant Jordi per garantir la seguretat

Hi ha dos espais principals on se situen les parades, el carrer Major i el passeig de la Indústria

Roger Simon
22 d'abril del 2021
Actualitzat el 23 d'abril a les 12:22h
Sant Jordi 2019 de Berga (arxiu)
Sant Jordi 2019 de Berga (arxiu) | Pilar Màrquez Ambròs
El divendres, 23 d’abril, se celebra la diada de Sant Jordi de 2021. Es tracta d’una jornada significativa en la cultura catalana que perpetua una tradició basada en l’amor i la cultura representats per la rosa i el llibre. La pandèmia de la Covid-19 va impedir la celebració de la festivitat de Sant Jordi de 2020, la qual, va ser posposada a l’estiu. Enguany, la diada podrà celebrar-se seguint una sèrie de recomanacions establertes per les autoritats governamentals i sanitàries.

A Berga, el consistori redistribueix les parades de roses i llibres en diversos espais de la ciutat per poder celebrar l’esdeveniment amb seguretat. Es tracta d’una mesura que permet instal·lar les parades amb una major distància entre elles per evitar que es produeixin aglomeracions de persones. L’organització de la diada ha estat treballada entre les àrees de Cultura, Promoció Econòmica i Governació amb la voluntat de garantir la seguretat de l’esdeveniment i donar cabuda a tots els comerços i entitats que han volgut participar en la diada d’aquest any.

La regidora de Promoció Econòmica, Roser Rifà, ha explicat que “serà una diada de Sant Jordi diferent perquè hi haurà dos espais principals on se situaran les parades, el carrer Major i el passeig de la Indústria”. En aquest sentit, la regidora de Cultura, Roser Valverde, ha afegit que “s’han esmerçat molts esforços per poder gaudir d’aquesta jornada magnífica amb la màxima normalitat possible, tenint clares les mesures sanitàries i de seguretat. La voluntat del consistori sempre ha sigut la de poder mantenir, en la mesura del possible, tots els actes culturals i tradicionals, adaptant-los a les directrius sanitàries vigents”.

Distribució de les parades

Les parades de roses i llibres tornen a omplir l’espai públic, però s’han establert dos eixos principals per ubicar-les: el carrer de la Ciutat (carrer Major) i el passeig de la Indústria. El carrer Major és la zona que tradicionalment concentrava una major quantitat de parades, però les característiques del carrer i la situació actual de pandèmia no permeten situar-hi totes les parades mantenint la distància mínima requerida per les autoritats (10 metres entre parades).

Per aquest motiu, s’ha limitat la instal·lació de parades prioritzant els establiments de la zona que volen col·locar un estand davant dels seus locals comercials, així com les entitats que disposen d’un local als carrers adjacents o més propers. La resta de parades s’ubicaran al passeig de la Indústria. Rifà ha comentat la dificultat que ha suposat reorganitzar les parades, tenint en compte totes les peticions rebudes per ser presents en la diada.

Segons la regidora, “ha sigut més complex d’organitzar del que inicialment pensàvem, ja que treballàvem amb la previsió d’una distància menor entre parades (3 metres), que és la que es demanava en l’organització de les fires, però ens hem trobat que la distància ha de ser de 10 metres”. També hi haurà altres parades disseminades en zones del carrer del Roser o el passeig de la Pau.

Propostes culturals a la biblioteca

La Biblioteca Ramon Vinyes i Cluet ha organitzat un seguit de propostes que es realitzaran durant la jornada de Sant Jordi. D’una banda, l’equipament comptarà amb paradetes bibliogràfiques i decoració amb motiu de la diada. A la sala infantil, s’exposarà una il·lustració realitzada sobre capses de cartró per l’il·lustrador Subi. La biblioteca també acollirà la presentació d’una obra poètica escrita per l’autora berguedana, Begoña Riu Moya, que es titula (A)mar. Ojos de mar. A més, la biblioteca col·laborarà amb una iniciativa impulsada pel centre de dia Cim d’Estela que consistirà en el repartiment de punts de llibre entre els usuaris i usuàries de la biblioteca.

Concert de sardanes

La plaça del Forn serà l’escenari d’un concert de sardanes i ballables interpretat per la Cobla Pirineu, que es farà a les 19 h. El públic assistent podrà gaudir d’un repertori majoritàriament berguedà, tant en la música com en compositors. L’actuació inclourà peces d’autors berguedans com Josep Farràs o Lluís Pujals, així com músiques d’Els Elois. L’aforament per assistir a aquesta activitat serà limitat.

Marató de lectura

Òmnium Cultural del Berguedà porta a terme la 8a edició de la Marató de Lectura. Enguany, les lectures es realitzaran a la zona central del passeig de la Indústria, a l’alçada del carrer Lluís Millet. L’esdeveniment es desenvoluparà en un format reduït i es dividirà en dos torns, de 9 a 13:30 h i de 17 a 20 h. Al matí, hi haurà les lectures de l’alumnat dels centres de primària i secundària de la ciutat, mentre que a la tarda hi intervindran persones representants de diverses entitats.

 
Arxivat a