El pressupost d’inversions del Consell augmenta un 25% el 2021

Aquest creixement fa que el total del pressupost de l’exercici suposi un 11,20% més que l’any passat

Roger Simon
21 d'abril del 2021
Actualitzat a les 20:21h
Presentació del pressupost en roda de premsa
Presentació del pressupost en roda de premsa | Roger Simon
El Consell Comarcal del Berguedà aprovarà el proper 28 d’abril, en el ple ordinari, el pressupost d’inversions per aquest 2021 que arriba fins els 4,5 milions d’euros, el pressupost més elevat fins ara. Amb relació als 3,6 milions d’euros del 2020, ha suposat un increment del 24,67 %. Anna Maria Rosa, consellera d’Hisenda, acompanyada del president del Consell Comarcal, Josep Lara, ha remarcat en roda de premsa que aquest augment fa que el total del pressupost de l’exercici sigui de 21,2 milions d’euros i suposa un 11,20% més que l’any passat.

El pressupost d’enguany ve marcat per l’augment de les inversions, la consolidació de l’entrada del Consell al Consorci d’Urbanització del Sector d’Activitats Econòmiques Berguedà-Olvan per posar parcel·les al mercat el 2021, i la continuïtat de la línia d’ajuts als ajuntaments mitjançant crèdits sense interès. A més, es reactiven els serveis d’atenció i suport a les famílies vulnerables i les ajudes per la taxa de deixalles a empreses per pal·liar els efectes de la pandèmia, entre d’altres.

L’execució d’obra pública del Consell preveu per aquest any 2021 un total de 24 actuacions en diferents municipis. La inversió més alta és la de fer un parc i mirador del riu Llobregat a l’entrada sud de Gironella amb una inversió prevista de 1,3 milions d’euros, i va fins a la creació d’una ruta d’orientació a Monclar amb un cost que no arriba als 6.000 euros. Els tècnics del Consell Comarcal són els encarregats d’executar els projectes que des dels Ajuntaments de la comarca els faciliten. Un cop aprovats definitivament, es treuen a licitació, s’adjudiquen i se’n fa el seguiment i la recepció final dels treballs. El Consell Comarcal conjuntament amb els respectius ajuntaments ha aconseguit finançament de diferents administracions.

Per una banda, Josep Lara, president del Consell, ha exposat que l'ens berguedà aposta per ajudar als municipis berguedans a tirar endavant actuacions que suposarien un problema per aquells consistoris que no disposen dels recursos tècnics i econòmics necessaris per a portar-ho a terme.

Per l’altra, Anna Maria Serra, consellera d’Hisenda, ha posat en valor l’esforç que es fa per mantenir l’àmplia cartera de serveis que l’ens presta a la ciutadania així com també als consistoris berguedans. A més, també ha destacat que el Consell Comarcal del Berguedà “gestiona recursos per tal que cap dels ajuntaments quedi desatès en els àmbits i serveis essencials que molts d’ells degut a les característiques de la comarca amb municipis petits sense estructura tècnica, no podria assumir”. La responsable d’Hisenda ha anunciat que “continuarem treballant per buscar finançament per fer realitat projectes que generin valor per la comarca amb la complicitat del diferents actors socioeconòmics”.

El Consell aportarà més de 160.000 al polígon d’Olvan

Per completar la primera fase d’urbanització del polígon, el Consell Comarcal del Berguedà injectarà 169.815 euros que permetrà acabar de posar parcel·les industrials a la venda a finals del 2022. A més, invertirà 30.185 euros per la compra d’accions del Consorci Urbanístic pel Desenvolupament del Sector d’Activitats Econòmiques Berguedà-Olvan, integrat per l’Institut Català del Sòl (Incasòl), el Consell Comarcal del Berguedà i l’Ajuntament d’Olvan.

Continuïtat de la línia de crèdit pels ajuntaments

El Consell Comarcal del Berguedà manté la línia de crèdit sense interès  per ajudar als ajuntaments de la comarca a finançar actuacions. Cada ajuntament pot demanar com a màxim 100.000 euros, del milió d’euros que dota el Fons.

Atenció a les famílies i empreses

La pandèmia de la Covid-19 ha fet augmentar les necessitats socials vinculades a les famílies més vulnerables, i concretament en la infància. Per aquest motiu s’ha reprès els serveis preventius d’infància que es plantegen de forma integrada per millorar-ne la qualitat. Igualment es farà la segona convocatòria de subvencions de la taxa de recollida de residus comercials de les activitats econòmiques de la comarca que van haver de tancar a causa de la Covid-19.