L’església de Sant Martí de Montclar ja té el projecte per l’adequació i millora

L'import de les obres que es preveuen en el projecte és de 135.000 euros

Redacció
26 d'abril del 2021
Actualitzat a les 10:55h
Vista lateral de l'església de Sant Martí de Montclar
Vista lateral de l'església de Sant Martí de Montclar | SPAL / Diputació de Barcelona
La Diputació de Barcelona ha lliurat a l'Ajuntament de Montclar el Projecte d'execució i millora de l'estabilitat de l'església parroquial de Sant Martí, un temple que s'alça al cim del turó truncat en l'altiplà on se situa el nucli de Montclar. L'objecte del projecte, dirigit pel Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL), és determinar les mesures a aplicar per evitar que el paviment de la capella d'obac, situada sobre un talús de fort pendent, segueixi enfonsant-se, així com preveure les actuacions necessàries per reparar la resta d’esquerdes i humitats de capil·laritat que presenta l'església. L'import de les obres que es preveuen en el projecte és de 135.000 euros.

L'església de Sant Martí, segons algunes referències, estava relacionada amb el castell de Montclar, documentat des del segle XIII. El temple original, d'una nau, va ser transformat a mitjans de segle XVII, en una planta en creu llatina, en afegir sengles capelles, una situada al nord i una altra a migjorn, mitjançant l'obertura d'un arc a cada mur.

Les dues capelles, de planta lleugerament rectangular segons l'eix nord-sud, estan cobertes interiorment amb voltes d'aresta ceràmiques i exteriorment amb teulada a dues aigües. En un altre moment, o potser coetàniament, a l'angle de migjorn-llevant es va afegir una sagristia de característiques constructives semblants a les capelles esmentades. El 1966, el Servei de Catalogació i Conservació de Monuments de la Diputació de Barcelona (actual SPAL), va reparar les voltes de l'església.