Òmnium Berguedà torna a programar la Marató de Lectura per la Llengua als carrers

Els municipis d’Avià, Berga, Gironella, Guardiola i Puig-reig viuran una jornada de lectura en commemoració de la Diada de Sant Jordi

Roger Simon
23 d'abril del 2021
Actualitzat el 26 d'abril a les 17:11h
Marató de Lectura per la Llengua d'Òmnium en una imatge d'arxiu
Marató de Lectura per la Llengua d'Òmnium en una imatge d'arxiu | Pilar Màrquez Ambròs
La Marató de Lectura per la Llengua impulsada per Òmnium Berguedà tornarà a sortir al carrer per commemorar la Diada de Sant Jordi d’enguany. Aquesta és una activitat que fa 8 anys que se celebra a la ciutat de Berga i que fa dos anys va començar a organitzar-se a altres municipis de la comarca com Gironella, Puig-reig, Guardiola de Berguedà i Avià. L’any passat a causa del confinament, Òmnium va proposar que es fes des dels balcons i les finestres de casa.

Enguany, la ciutat de Berga viu la seva vuitena edició i es farà presencial al Passeig de la Indústria, a l’altura del carrer Lluís Millet. La jornada començarà a les nou del matí fins a dos quarts de dues, i de les cinc de la tarda fins a les vuit. En aquesta edició hi participarà la Normalització lingúsitica, l’Institut Guillem de Berguedà, el CEIP La Valldan, l’Escola d’Adults, Punt i seguit, La Farsa, el SES Serra de Noet, l’Escola Xarxa – primària i secundària, l’Anònim Teatre, el Trafec Teatre, l’Escola Vedruna de Berga – primària i secundària, la Berguedana de Folklore Total, i el Munt d’Arts.

El municipi veí d’Avià també formarà part de la Marató el dia de Sant Jordi. Aquesta es farà a la plaça de l’Ateneu, de 10 del matí a 13 hores del migdia, i hi participarà l’Escola de Santa Maria, l’Agrupació Teatral Avianesa i el Club de Lectura.

A Gironella, la jornada serà de matí, de nou a una, i tindrà lloc a la Plaça Dr. Armengou, davant del Local del Blat. En la seva segona participació, l’Escola FEDAC, l’Escola de Gironella, l’Escola de Sant Marc de Cal Bassacs, el Club de Lectura de la biblioteca, i l’Institut Pere Fontdevila, hi participaran activament.

Al Baix Berguedà, concretament a Puig-reig, la Marató també serà matinal de les 10 del matí a les 13 hores del migdia i se celebrarà a la plaça de la Creu. Els participants d’aquesta segona edició seran l’Escola Bressol Estel, la Llar d’Infants Sant Martí, l’Escola Alfred Mata, l’Escola Sant Martí, l’Institut de Puig-reig, les residències de Sant Josep i Mont Martí, el Club de lectura, Pensaments i Paraules, i mossens.

L’últim municipi que hi formarà part serà Guardiola de Berguedà. Se celebrarà a la plaça de l’Ajuntament, de sis a vuit de la tarda. En aquest acte commemoratiu de Sant Jordi hi participarà l’Associació de dones de Guardiola, la Colla Sardanista, el Grup de Teatre: Els Comediastres, la Llar de Jubilats, el Progat Alt Berguedà, la Torre de Guaita “Llegenda del Castell de Guardiola” amb titelles, i l’actuació musical familiar de Laura Luceño.

En condicions normals, la Marató de Lectura per la Llengua d’Òmnium Berguedà està conformada per tot un seguit de recitals, sobretot de poesia, que s’impulsen per fomentar la llengua i la cultura catalanes com a eina de cohesió social i que omplen de vida espais públics dels diversos municipis.