El Consell posa en marxa una campanya per fer front a l’abandonament de residus voluminosos

Pretén sensibilitzar a la població sobre els impactes negatius que produeix l’abandonament en zones no indicades

Redacció
16 d'abril del 2021
Actualitzat a les 17:22h
Instal·lació de plafons informatius a les 37 àrees tancades que hi ha repartides als municipis
Instal·lació de plafons informatius a les 37 àrees tancades que hi ha repartides als municipis | CC Berguedà
El Consell Comarcal del Berguedà ha posat en marxa una campanya informativa per conscienciar a la població de la importància d’utilitzar correctament les àrees tancades de recollida de deixalles i acabar amb el creixent abocament irregular de residus voluminosos en aquestes zones.

En els últims mesos s’han detectat abandonaments irregulars de voluminosos i altres tipus de residus, especialment al voltant de les àrees tancades de recollida de deixalles que hi ha als 12 municipis on s’aplica el sistema porta porta, de les que en fan ús els habitatges disseminats de la comarca.

Per acabar amb aquestes pràctiques totalment prohibides, el Consell Comarcal del Berguedà ha iniciat la campanya amb la instal·lació de plafons informatius a les 37 àrees tancades que hi ha repartides als municipis on es realitza la recollida porta a porta. Els cartells informen als usuaris de la correcta utilització d’aquests equipaments, així com també de les sancions a les quals s’exposen les persones que realitzen abocaments de voluminosos fora de la normativa.

Amb l’inici d’aquesta acció l’ens comarcal vol recordar que està totalment prohibit deixar voluminosos, electrodomèstics o altres residus de deixalleria, tant a l’interior com a l’exterior de les àrees tancades. L’abandonament de residus a la via pública i al medi natural és una infracció, com consta a l’ordenança general de la gestió de residus del Berguedà (Capítol VII), i pot comportar sancions. L’incompliment d’aquestes normes d’ús de les àrees tancades pot comportar multes que van des dels 120 als 1.200.000 euros.

La campanya pretén sensibilitzar a la població sobre els impactes negatius que produeix l’abandonament de voluminosos en zones no indicades, com ara la brutícia a la via pública, que són especialment conflictius, ja que ocupen més espai i la seva retirada és molt més complexa i costosa que la de bosses. A més a més, acostumen a generar un efecte crida, que fa que més gent n’hi aboqui.

Les persones que tinguin voluminosos per llançar tenen a la seva disposició diferents opcions:

Recollida de voluminosos a demanda

La recollida de voluminosos a demanda s’ha de sol·licitar amb una trucada prèvia al telèfon 660 411 398 o a través d'un formulari disponible al lloc web del Consell Comarcal. Un cop concretada la recollida, cal deixar els residus voluminosos al portal en l’horari indicat pel servei. Els residus s’han de deixar el màxim de desmuntats per facilitar les tasques de recollida.

Els voluminosos que estiguin en bon estat es prepararan per ser reutilitzats, mentre que la resta rebran el tractament adequat amb l’objectiu de reciclar el màxim d’elements possibles.

Deixalleries fixes

Els ciutadans que hagin de llançar voluminosos tenen també a la seva disposició les deixalleries fixes, que són centres de recollida comarcal on es poden portar els residus dels quals no es fa recollida domiciliària, com és el cas dels residus especials com per exemple fluorescents, piles, bateries, pintures, electrodomèstics, ferralla, olis, fustes, etc.

En aquest cas és l’usuari qui ha de portar els residus pels seus propis mitjans i dipositar-los de manera selectiva als contenidors destinats a cada tipus de residu.

El Berguedà disposa de tres deixalleries fixes situades als següents municipis:
 
  • Alt Berguedà – Guardiola de Berguedà – 938226019
  • Berguedà centre – Berga – 938213048
  • Baix Berguedà – Puig-reig – 937449207