El Berguedà es dota d’un protocol per actuar davant les violències sexuals en espais d’oci

Una eina que facilitarà la intervenció de les administracions a l’hora d’afrontar les violències masclistes des de la sensibilització, prevenció, detecció, atenció i recuperació

Redacció
14 d'abril del 2021
Actualitzat a les 18:53h
Presentació del protocol d’actuació davant les violències sexuals
Presentació del protocol d’actuació davant les violències sexuals | CC Berguedà
El Consell Comarcal del Berguedà ha presentat el protocol d’actuació davant de les violències sexuals en espais d’oci a la comarca. Des del mes de maig del 2020 s’ha treballat en aquest procés, el qual ha comptat amb una fase de diagnosi, formació i finalment redacció del protocol.

L’acte s’ha celebrat aquest dimecres i hi ha participat Anna Maria Serra, consellera d’Atenció a les Persones, Salut i Polítiques d’Igualtat, Abel Garcia, conseller de Joventut, Laura Ribalaiga, coordinadora territorial de Joventut de Barcelona. Ha col·laborat en el desenvolupament del projecte l’entitat Dones amb Empenta. Es tracta d’una iniciativa liderada des de les àrees de Joventut i Igualtat del Consell Comarcal del Berguedà que ha treballat conjuntament amb l’Agència Catalana de Joventut.

El protocol és una eina que facilitarà la intervenció de les administracions a l’hora d’afrontar les violències masclistes des de la sensibilització, prevenció, detecció, atenció i recuperació. És una eina clau per l’abordatge de les violències masclistes i la LGTBIfòbia. El protocol estableix un circuit específic d’intervenció per tractar els casos de violències masclistes en l’oci dels joves que facilitarà l’atenció a les persones que ho necessitin.

El nou protocol té per objectiu conscienciar sobre la corresponsabilitat en la lluita contra les agressions masclistes, disposar d’espais, festes i esdeveniments d’oci lliure de violències masclistes. També servirà per visualitzar, denunciar, perseguir i eliminar les agressions masclistes de l’espai públic i festiu, fomentant el respecte i garantint els drets de les dones i les persones LGTBI.

L’aplicació d’aquest protocol ha de ser extensiu a tots aquells municipis del Berguedà que no en tinguin i vulguin adherir-s’hi. L’aprovació al protocol implica treballar de forma global amb la mirada de la prevenció, la sensibilització, la detecció, l’atenció i la recuperació i reparació en cas d’agressió. En aquest sentit, l’ens comarcal ja ha començat a articular diferents accions emmarcades en el protocol per tal de treballar-les amb els ajuntaments.

El conseller de Joventut Abel Garcia ha esperonat a “posar-se les ulleres del feminisme” per aconseguir erradicar les violències masclistes en els espais d’oci. Ha cridat a mantenir “un estat d’alerta continua” i no abaixar la guàrdia i que les administracions facin un treball transversal en aquest àmbit.

Abel Garcia ha explicat que el protocol “ha de servir d’instrument per tal de treballar la prevenció de les violències en espais d’oci amb els ajuntaments” treballant conjuntament. Per aquesta raó, després de la presentació s’ha fet una reunió amb els representants de les regidories de joventut. A la trobada s’han explicat el contingut del protocol i s’ha palesat “la voluntat de dur a terme un projecte de prevenció en l’oci” promovent consums responsables i centrat en la prevenció de violències masclista.

Creix el nombre de casos atesos al SIAD

El nombre de casos de violència masclista atesos al Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) del Consell Comarcal ha augmentat el 2020 amb 36 nous casos, segons ha explicat Anna Maria Serra, consellera d’Atenció a les Persones, Salut i Polítiques d’Igualtat. La situació sanitària excepcional de pandèmia ha fet aflorar més casos a la comarca. D’aquí la necessitat de protocols com el que s’ha presentat aquest dimecres. La consellera ha expressat la seva voluntat que “les dones puguin seguir el seu camí, siguin lliures” en una societat patriarcal.

Aquest mes de març el Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) ha ampliat la seva cartera de serveis oferint atenció psicològica a fills de famílies amb un context de violència.

Nova APP mòbil adreçada als joves

Un dels projectes en els quals s’està treballant és la creació d’una APP mòbil adreçada als joves i que es concep com una eina preventiva segons ha explicat la consellera Anna Maria Serra. L’objectiu de la futura aplicació és oferir una eina informativa als joves de les activitats que s’estan fent al territori. Inclourà informació dels serveis que tenen a l’abast tant des de l’Oficina Jove com el servei SAI LGBTI per sensibilitzar i informar a persones i entitats, per tal de mostrar la diversitat d’orientació sexual i d’identitat de gènere i de prevenció de la LGBTifòbia i el propi SIAD.

La futura aplicació és resultat del treball conjunt entre diferents àrees del Consell i de la voluntat de posar el focus en la població jove perquè aquests serveis comarcals siguin més coneguts pels joves i es puguin prevenir agressions en aquest col·lectiu.