Neix al Berguedà FirHàbitat, l’única fira al territori especialitzada en bioconstrucció

Avià serà la primera seu de la fira i se celebrarà de l’11 al 13 de juny

Roger Simon
13 d'abril del 2021
Actualitzat a les 18:52h
Acte de presentació de la fira dedicada a la bioconstrucció celebrat a Avià
Acte de presentació de la fira dedicada a la bioconstrucció celebrat a Avià | Roger Simon
L’Ajuntament d’Avià acollirà el primer certamen centrat exclusivament en la biologia de l’hàbitat, l’eficiència energètica, l’autoconsum i els habitatges sostenibles. La mostra anomenada FIRHÀBITAT, es durà a terme de l’11 al 13 de juny a Avià, un municipi que s’ha convertit en un referent al país per les seves polítiques mediambientals.

L’objectiu de la fira és generar consciència i deixar empremta sobre aquest model de construcció i edificació, i a la vegada, fomentar la col·laboració entre els professionals i empreses del sector. És per això que, Avià es convertirà en un espai de trobada i intercanvi entre expositors, empreses i visitants.

La Fira s’havia d’estrenar l’octubre de l’any passat, però es va anul·lar a causa de la pandèmia de la Covid-19. La intenció és celebrar-la el proper mes de juny “sempre que les condicions per la pandèmia ho permetin, ha informat Serarols”. Tots els actes seran presencials i es respectaran les mesures de prevenció.

El president de l’ACEB, Josep Serarols, creu que és una oportunitat per al Berguedà de situar-se en el mapa en l’àmbit de la bioconstrucció i a la vegada “generar activitat a la comarca en un context especialment dedicat”. També considera que “és una proposta diferencial i una marca de territori que lliga perfectament amb el Berguedà com a destinació del benestar”.

El certamen va dirigit a tots els públics, i se celebrarà en diferents punts del municipi i inclourà més d’una quarantena d’expositors, tallers, xerrades i activitats paral·leles.

Ponències a l’Ateneu

Rosa Prat i Jordi Pons, de l'equip d'organització del certamen, han destacat que durant tres dies, a Avià, es podran escoltar ponències amb professionals de renom dins del sector. "No volem només uns expositors que portin els seus materials, sinó que el públic professional trobi el seu espai, i que el públic general pugui conèixer millor què és la bioconstrucció", ha subratllat Pons.

La sala gran de l’Ateneu viurà un total de 7 ponències. La primera d’elles començarà el divendres a les 12 del migdia i anirà a càrrec d’Eloi Juvillà. Aquesta tractarà de la renaturalització de les ciutats. La segona del dia, proposada per les 17:30 hores i protagonitzada per Sònia Hernandez-Montaño, anirà sobre l’eina web “espais interiors saludables” del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya. Finalment, a les set del vespre, Petra Jebens-Zirkel, Jordi Pons i +Habitable conclouran la jornada amb la introducció a la bioconstrucció.

L’endemà a les onze del matí li serà el torn a Ton Fontdevila amb la ponència sobre les reformes energètiques en bioconstrucció. En acabat, Diego Carrillo agafarà el relleu a Fontdevila i informarà sobre alternatives d’accés a l’habitatge, com són el cohabitatge i la masoveria.

Per finalitzar la jornada de ponències, diumenge a les 11 del matí, Carles Labèrnia aprofitarà el seu torn per parlar sobre els tractaments ecològics per a la fusta constructiva. El darrer convidat en passar per l’Ateneu d’Avià serà Jesús Soto, a dos quarts d’1, on parlarà de sistemes de ventilació eficients.

Trobada d’alumnes i exalumnes del IEB

A més, la mostra a Avià també serà l’escenari d’una de les reunions dels exalumnes de l’Institut Espanyol de Baubiologie (IEB), referent nacional en l’àmbit de la bioconstrucció i la biologia de l’hàbitat. Durant els tres dies es faran seminaris d’especialització del Màster de Bioconstrucció, que també inclouran exàmens i presentació dels Treballs de Final de Màster. Coincidirà, també, amb la trobada anual d’alumnat i exalumnat del IEB que reunirà al Berguedà a desenes de professionals i tècnics especialistes en bioconstrucció.

Avià, un referent pel seu compromís de sostenibilitat

El municipi s'ha convertit en un referent en energia verda per totes les polítiques mediambientals que s'estan impulsant des de l'Ajuntament. La seva alcaldessa, Patrocini Canal, ha explicat que en l’últim any s’han destinat 96.000 euros en ajuts directes cap als veïns. En aquest sentit, Canal ha afegit que “per això apostem per aquesta fira i posem totes les facilitats”.

Tal com han explicat Prat i Pons, la bioconstrucció és una metodologia per construir habitatges saludables, de manera sostenible, amb materials naturals i aprofitant les energies renovables amb l’objectiu que siguin més eficients. A causa del canvi climàtic, cada cop hi ha més empreses i professionals del sector decidits a minimitzar l’impacte de l’edificació en el medi ambient.