Tres instituts del Berguedà participaran en l'11a Fira del Coneixement del 14 al 15 d’abril

Enguany, en format virtual, hi formaran part els instituts de Gironella, Puig-reig i Berga.

Roger Simon
13 d'abril del 2021
Actualitzat a les 17:03h
Estands de la Fira en una imatge d'arxiu
Estands de la Fira en una imatge d'arxiu | Pilar Màrquez Ambròs
La Fira del Coneixement té la finalitat de donar a conèixer els projectes de recerca punters relacionats amb la ciència i la tecnologia de la Universitat Politècnica de Catalunya i de diferents Centres d'Investigació. Es tracta de provocar l'augment de l'interès dels joves per la recerca per tal de despertar vocacions científiques i poder demostrar que la ciència es troba a l'abast de tothom.

Aquest any se celebrarà en format virtual i en dues sessions per l’aplicatiu Google Meet, una el dia 14 i l’altra el 15. Comptarà amb un total de 1.220 assistents, procedents de 25 instituts de diferents llocs de la geografia catalana. De la comarca del Berguedà hi participaran Gironella, Puig-reig i Berga. La resta d’instituts seran de Barcelona, Lleida, Tarragona, Sant Sadurní d’Anoia, Igualada, Canovelles, Cardedeu, Mataró, Pineda de Mar, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan de Vilatorrada, Solsona i Súria.

Horaris

La Fira del Coneixement començarà a dos quarts de nou del matí amb el Parlament del rector de la UPC, Francesc Torres, i del regidor d’Educació de l’Ajuntament de Berga, Eloi Escútia. En acabat, s’iniciarà la connexió amb els diversos estands.

De 9:45 h a 10:10 h tindrà lloc el primer dels 5 estands, amb el Grup de Recerca de Fotònica Mèdica de l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO). L’Ariadna Martínez serà l’encarregada de presentar el paper clau de la llum en les tècniques i pràctiques mèdiques més recents: tecnologies biofotòniques i desenvolupades a l’ICFO per ser utilitzades a l’hospital en diversos estadis crítics de la COVID-19.

De 10:10 h a 10:35 h es connectarà l’estand 2 amb la Nanoenginyeria de materials aplicats a l’Energia (NEMEN) de l’Institut de Tècniques Energètiques (INTE). L’Alejandro Cifuentes i la Laia Pascua presentaran l’elaboració d’una màscara reutilitzable mitjançant impressió 3D, feta amb materials reciclats.

De 10:35 h a 11:00 h serà el moment del Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos (BIOCOM-SC). En Martí Català i la Clara Prats explicaran que només de la ciència i la tecnologia podran treure’ns de la situació pandèmica que estem vivint.

D’11:00 h a 11:25 h hi haurà el torn del CIM UPC amb la ponència de Roger Uceda. Aquesta tractarà sobre la tecnologia del CIM UPC i els Ateneus de Fabricació innova contra la COVID: disseny i fabricació, una aliança que ha fet salut.

D’11:35 h a 12:00 h tindrà lloc el darrer estand, amb el grup de recerca d’Arquitectura, Ciutat i Cultura (ACC). La Marta Serra Permanyer conduirà l’acte A l’espai, qui té el poder?

En acabar la presentació dels estands tindrà lloc la Conferència Desperdicio alimentario: un gran reto para la sociedad, a càrrec de José M. Gil, director del Centre de Recerca en Economia i Desenvolupament Agroalimentari-UPC-IRTA (CREDA) i de la Cátedra Mercabarna de Malbaratament, atès que el 2021 és l'Any Internacional de les fruites i verdures – Malbaratament alimentari.

Paral·lelament a l'assistència en directe a la Fira, es disposa d'un seguit de material que es troba a la web Fira del Coneixement. Aquí s’hi trobarà una visita virtual a l'Espai Natural Protegit de la Serra de Queralt i una exposició virtual: “el bosc i sostenibilitat”, amb diversos pòsters i vídeos, així com qüestionaris online relacionats amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).
 
Arxivat a