Berga estudia modificar l’ordenança de tinença d’animals domèstics per reduir la problemàtica dels excrements a la via pública

Es pretén incloure a l’ordenança l’obligatorietat d’identificar genèticament els animals

Redacció
30 de març del 2021
Actualitzat a les 18:07h
Berga estudia modificar l’ordenança de tinença d’animals domèstics
Berga estudia modificar l’ordenança de tinença d’animals domèstics | Pixabay
L’Ajuntament de Berga ha iniciat un estudi sobre la modificació de l’ordenança municipal reguladora de la tinença d’animals domèstics i gossos potencialment perillosos per tal d’incloure l’obligatorietat d’identificar genèticament els animals. Es tracta d’una mesura que pretén abordar la problemàtica sobre la recollida d’excrements d’animals a la via pública. Des del consistori consideren que les campanyes adreçades a les persones propietàries d’animals domèstics per fer-les conscients de la responsabilitat i l’obligació de mantenir neta la ciutat dels excrements de les seves mascotes no han obtingut els resultats desitjats. És per aquest motiu que l’ajuntament té la voluntat de reformar l’ordenança i poder aplicar les sancions corresponents a les persones que infringeixin la normativa mitjançant el sistema d’identificació esmentat, entre d’altres mesures.

L’àrea de Medi Ambient i la Policia Local han iniciat la recollida d’informació per avaluar les vies més efectives per implementar la modificació de l’ordenança que inclogui l’obligació de tenir els animals domèstics identificats genèticament. La modificació no es durà a terme de manera immediata, ja que s’obrirà un procés de participació ciutadana i es buscarà el consens de tots els grups municipals amb representació al consistori.  

Dispensació de bosses

L’Ajuntament de Berga dispensarà bosses compostables per facilitar la recollida dels excrements d’animals domèstics. Es tracta d’una de les accions incloses en la campanya La ciutat, un espai en harmonia impulsada l’any 2019 per l’àrea de Promoció Econòmica i Bergacomercial per promoure el civisme, la convivència i el respecte per l’espai urbà de les persones que són propietàries d’animals domèstics. La iniciativa consistia en el lliurament gratuït de bosses per recollir els excrements i ampolles per diluir l’orina dels animals a les persones propietàries d’animals de companyia censats al registre municipal. Des de l’àrea de Promoció Econòmica s’han encarregat 50.000 bosses ecològiques elaborades a partir de matèria orgànica, pel que són 100 % biodegradables i compostables, amb certificació. Aquestes bosses i les ampolles es distribuiran properament entre els propietaris i propietàries d’un animal domèstic que estigui censat.

Neteja de les deposicions

L’ordenança municipal reguladora de la tinença d’animals domèstics i gossos potencialment perillosos compta amb un article (Art.15) referent al control de les deposicions de les mascotes. En aquest article s’especifica que les persones propietàries dels animals domèstics han d’evitar, en tot moment, que els animals causin danys o embrutin els espais públics i les façanes dels edificis. En concret, l’ordenança prohibeix les deposicions d’animals domèstics a les vies públiques o en qualsevol lloc destinat al trànsit de vianants, els jardins i, especialment, els parcs infantils i zones d’esbarjo d’ús per a infants. També es prohibeixen les miccions en les façanes dels edificis i el mobiliari urbà. Les persones que passegen els animals estan obligades a recollir les deposicions immediatament i dipositar-les de manera higiènica dins les bosses adients per deixar-les als contenidors i/o llocs destinats expressament per a aquest efecte. A més, també s’ha de procedir a la neteja dels elements afectats per les deposicions.

Des de l’ajuntament recorden que la no recollida de les deposicions efectuades pels animals domèstics a la via pública suposa una “actitud incívica que comporta malestar i dificulten el passeig pels carrers i places del municipi”. A més, aquests comportaments, expliquen, també afecten negativament la imatge de la ciutat i el comerç. Per tot això, insten a la correponsabilitat i el respecte de tots i totes.