Puig-reig i Gironella seguiran oferint bosses d’orgànica gratuïtes

Les bosses seran finançades pels consistoris dels dos municipis

Roger Simon
29 de març del 2021
Actualitzat a la 13:54h
L'alcalde de Puig-reig, Josep Maria Altarriba, i Elisabet Teixidor, regidora de Medi Ambient, durant la roda de premsa
L'alcalde de Puig-reig, Josep Maria Altarriba, i Elisabet Teixidor, regidora de Medi Ambient, durant la roda de premsa | Roger Simon
L’Ajuntament de Puig-reig i de Gironella faran front al cost de les bosses compostables per a la fracció d’orgànic del sistema de recollida porta a porta perquè continuïn sent gratuïtes per la ciutadania. Així ho han explicat els alcaldes dels dos municipis, Josep Maria Altarriba, alcalde de Puig-reig i David Font, alcalde de Gironella, i la regidora de Medi Ambient a Puig-reig, Elisabet Teixidor.

La decisió arriba després que el Consell Comarcal del Berguedà hagi anunciat que aquestes bosses deixaran de ser finançades per l’ens i que el cost haurà d’assumir-lo el ciutadà. L’alcalde de Gironella, David Font, ha volgut deixar clar “no podem eximir-nos dels compromisos contrets amb la ciutadania, quan la majoria demostra exemplaritat en tot el servei”. Una exemplaritat que es demostra amb les dades de servei als dos municipis: un reciclatge selectiu del 80%, fet que ajuda a contribuir a tenir la comarca que més recicla de tot Catalunya.

Josep Maria Altarriba, alcalde de Puig-reig ha subratllat que “sabem que el cost d’aquestes bosses per als veïns no seria molt elevat, però pensem que des del consistori hem de facilitar al màxim perquè els ciutadans continuïn amb l’hàbit i la dinàmica adquirida. El fet de deixar de tenir les bosses gratuïtes seria fer un pas enrere i el que volem és mirar endavant”.

En definitiva, els veïns de Puig-reig i de Gironella no notaran cap diferència en la dispensació d’aquestes bosses, ja que continuaran sent gratuïtes per ells com fins ara. La novetat i el canvi, però, és que seran finançades pels consistoris dels dos municipis.

A Gironella, per una banda, s’arriben a dispensar al voltant de 5.000 paquets de bosses anualment, per la qual cosa s’estima que el seu cost durant aquest 2021 assumit per l’ajuntament no arribi als 6.000 €. La mesura, que de moment és temporal, es limitarà a 5 paquets de bosses per unitat familiar entre 1 d’abril i 31 de desembre de 2021, i també la mateixa xifra pels negocis industrials i comerços.

A Puig-reig, el consistori ha previst un pressupost fins al mes de desembre de 5.000 euros. Segons ha explicat Elisabet Teixidor, regidora de medi ambient del municipi, s’ha calculat amb les dades recollides del servei de recollida porta a porta del 2020. “Tenim comptabilitzat que de mitjana, cada particular gasta un paquet de bosses compostables al mes”, ha detallat. És per això que, com fins ara, es continuarà lliurant als veïns un paquet per mes. “Se seguirà el mateix sistema de registre i els veïns podran recollir fins a dos paquets cada vegada que passin per l’oficina del porta a porta”.

El servei d’atenció del porta a porta i dispensació de bosses continuarà oferint-se els dimecres a Puig-reig i els dijous a Gironella, en horari altern de matí i tarda. Les properes dates d’obertura seran el 7 i 21 d’abril de 4 a 7 de la tarda i el 14 i 28 d’abril de 10 a 1 del migdia a Puig-reig, i el 8 i 22 d’abril de 4:30 a 18:30 de la tarda i l’1, 15 i 29 d’abril de les 9:30 a la 1 del migdia a Gironella.