MEMÒRIA HISTÒRICA

Puig-reig fa una crida per recopilar material per editar un llibre del període de la República

Es preveu que es pugui presentar el novembre coincidint amb Sant Martí, patró del municipi

Cinc dels impulsors del projecte en la roda de premsa de presentació del projecte | Roger Simon
per Roger Simon, 17 de març de 2021 a les 20:19 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 17 de març de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L’Ajuntament de Puig-reig fa un pas més per la recuperació de la memòria històrica amb la presentació d’una sèrie d’actes per reivindicar el temps de la República (1931-1936) al municipi. Es tracta d’un nou projecte per saber com es va viure aquell període en els diversos àmbits de la societat puigregenca i a tots els nivells.

Per a fer-ho possible, el consistori està perfilant un programa d’activitats que s’iniciarà amb xerrades pel poble sobre fets significatius i visites guiades. També s’està treballant per oferir una exposició de fotografies de l’època en llocs emblemàtics del municipi. El major repte d’aquest projecte serà l’edició i publicació d’un llibre que recopili els anys de la República a Puig-reig i que estarà dirigit per la historiadora Rosa Serra amb la implicació d’una desena de persones compromeses entre historiadors i aficionats.


El regidor de Cultura de l’Ajuntament del municipi, Jesús Subirats, ha informat durant la roda de premsa celebrada a l’Espai La Sala de Puig-reig, que “el llibre tindrà al voltant de 150 pàgines i l’objectiu és que sigui divulgatiu i per a tots els públics”. Es preveu que pugui estar enllestit al novembre, per Sant Martí. Per fer-ho una realitat, els impulsors del projecte han fet una crida als puigregencs a col·laborar-hi cedint tota mena de material gràfic o d’arxiu que siguin d’interès per l’edició del llibre. Tota persona que disposi de documentació, imatges, plànols, programes de festa major poden adreçar-se a la Biblioteca Guillem de Berguedà de Puig-reig, on es faran els tràmits de cessió de material.

Queralt Ambrós, directora de la Biblioteca, i l’historiador Eudald Serra seran els encarregats d’escanejar tot el material i en la màxima celeritat el retornaran als col·laboradors. La historiadora Rosa Serra ha afegit que “tots els documents s’analitzaran i es catalogaran per, a banda del llibre, ampliar el fons municipal amb noves fotografies”.


El llibre estarà dividit en quatre grans blocs, tal com han explicat Josep Artero, mestre jubilat, i Rosa Serra. El primer anirà dedicat a les persones: la vida i el dia a dia al municipi i a les colònies tèxtils, els serveis i els comerços. El segon, serà una panoràmica de com era l’escola durant l’època de la República. El tercer bloc s’enfocarà amb els actes festius i la cultura al municipi, juntament amb les associacions i entitats culturals i esportives. El darrer servirà per explicar la situació política del moment i el treball a les fàbriques, així com moments claus com el bienni negre o la vaga de contramestres l’any 1932, entre d’altres.

Les activitats s’aniran perfilant a partir dels propers mesos un cop s’hagi avançat en la recollida del material. L’edició del llibre serà finançada per l’Ajuntament de Puig-reig i Jesús Subirats ha volgut agrair la implicació de totes les persones que de manera desinteressada cooperaran en el projecte.
 

 

Participació