CiU vol convertir Berga en ciutat turística per poder obrir el diumenge

La federació també vol recuperar el control de l'hostatgeria de Queralt per buscar "nous inversors"

Pere Gendrau
11 de maig del 2015
Actualitzat el 12 de maig a les 11:13h
El candidat de CiU a l'alcaldia de Berga, Antoni Biarnés
El candidat de CiU a l'alcaldia de Berga, Antoni Biarnés | Pere Gendrau

El candidat de CiU a l'alcaldia de Berga, Antoni Biarnés Foto: Pere Gendrau


"Fer viure la Patum tot l'any". Aquest és un dels objectius que el candidat de CiU a l'alcaldia de Berga, Antoni Biarnés, es proposa dins del seu paquet de mesures en clau turística. I l'efecte que tindria aquesta voluntat, la de fer present la Patum més enllà de la setmana de Corpus, seria el de permetre als comerços que obrissin cada diumenge de l'any, ja que seria la via per donar a la capital del Berguedà la categoria de ciutat turística.
 

Aquesta és una de les propostes que ha posat sobre la taula Biarnés, juntament amb el número sis de la llista de Convergència i Unió, Francesc Xavier Francàs, durant una roda de premsa feta aquest dilluns a l'actual Espai d'interpretació de la Patum. Francàs ha assenyalat que "el comerç de Berga està donant una nova empenta i una nova imatge per dinamitzar la ciutat", posant com exemple l'activitat de la Fira de l'1 de maig i el recent 'Artimoda' al carrer major. En aquest sentit, Biarnés ha indicat que si des de l'Ajuntament de Berga es fan els "deures", es podrà "esperonar els comerciants a obrir els festius".
 

"La nostra manera d'argumentar-ho és dir que tenim una festa que és patrimoni immaterial de la humanitat i que més enllà de la setmana de la festa en sí, la resta de l'any també volem donar-la a conèixer", ha indicat Biarnés en referència a la petició que volen fer per tal que Berga sigui ciutat turística i, així, permetre obrir tots els festius de l'any a aquells comerços i establiments que vulguin fer-ho.
 

Sant Francesc, descartat


No és estrany que la idea d'ampliar l'obertura de comerços estigui relacionada amb la Patum perquè la festa és un dels "quatre motors" en què, segons Antoni Biarnés, Berga ha de basar la seva oferta turística. Un element clau d'aquest motor és el de la Casa de la Patum, l'impuls de la qual s'ha anat dilatant fins avui dia per la falta de pressupost. Preguntat sobre la possibilitat d'ubicar-la al recinte de Sant Francesc, el candidat de CiU ho ha descartat assegurant que hi ha "altres usos" plantejats per al complex dels franciscans.
 

Seguint aquest fil, Biarnés ha afirmat que té "lògica" ubicar la Casa de la Patum "al costat d'on es fa la festa" i també ha assenyalat que, a l'edifici de l'Ateneu, s'hi ha d'actuar per anar-lo "recuperant". Ara bé, a l'hora de tirar aquest projecte endavant, el cap de llista de la federació ha apostat per fer-hi un replantejament. "Fins ara, l'estratègia ha estat la d'esperar a tenir tots els recursos necessaris", ha indicat Biarnés. Des del seu punt de vista, cal reenfocar-ho i fer-hi una inversió "progressiva".
 

Altres iniciatives, més a curt termini, relacionades amb la Patum per tal d'aconseguir que es pugui mostrar durant tot l'any és el de "reforçar l'audiovisual" que es projecta actualment amb elements com l'exposició itinerant de la festa. CiU també proposa oferir tallers i "arribar a comprar l'exposició ClickPatum".
 

Antoni Biarnés i Francesc Xavier Francàs Foto: Pere Gendrau

Recuperar l'hostatgeria de Queralt


Un altre dels motors turístics que contempla Biarnés a Berga és el del Santuari de Queralt. En aquest àmbit, destaca la previsió de "recuperar el control de l'hostatgeria per buscar nous inversors". Això passa per resoldre el conflicte amb Inbergatur, actualment als tribunals i pendent de la negociació entre aquest grup d'empresaris i l'Ajuntament de Berga.
 

L'estratègia de Biarnés passa per "aprofitar" el Centenari de la Coronació de la Mare de Déu de Queralt, l'any que ve, i deixar una "herència" que, a més de dignificar el santuari, en potenciï el seu atractiu turístic. En aquest sentit, el candidat també es proposa "implicar les institucions del país" per tal que hi tinguin presència com passa a Montserrat i a Núria.
 

Els altres dos motors del turisme berguedà, segons ha assenyalat Biarnés, són el Parc de la Natura i els Rasos de Peguera. En aquest darrer punt, Francesc Xavier Francàs ha explicat que s'està treballant per poder donar aviat una "notícia". "No podem dir que tot està resolt però fa un parell de mesos que hi ha contactes amb la propietat i el Departament d'Empresa i Ocupació per tal de trobar una fórmula i posar en marxa els Rasos de Peguera no només en època d'esquí", ha assenyalat Francàs.
 

En síntesi, Antoni Biarnés qualifica el sector turístic de "bon complement" per a l'economia berguedana. Complement perquè, segons el cap de llista de la federació, Berga no pot ser una ciutat "essencialment" turística però sí que aquest sector pot compartir "sinergies" amb el comerç o els serveis. "Podem jugar la partida perquè tenim bones cartes", ha resumit el candidat de CiU en referència al que considera un "entorn magnífic" i una "projecció a l'exterior com una ciutat singular".

Resultats de les eleccions municipals 2011 al Berguedà, municipi per municipi

Resultats de les eleccions municipals a Berga, 2007 i 2011

Arxivat a