medi ambient

Prohibit fer foc al bosc des d'aquest dilluns

La mesura s'allargarà fins al 15 d'octubre

Un incendi forestal | Josep M. Montaner
per Redacció, 15 de març de 2021 a les 16:42 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 15 de març de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, i Alimentació ha informat que a partir d’aquest dilluns, 15 de març, i fins al 15 d’octubre no es podrà encendre foc en terreny forestal. Aquesta prohibició té com a objectiu prevenir els incendis forestals.

La norma regula que en els terrenys forestals, estiguin o no poblats d'arbres, i en la franja de 500 metres que els envolta no es pot encendre foc sigui quina sigui la finalitat. Especialment, no es poden cremar restes de poda i d’aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria, ni marges pròxims a zones forestals, sense una autorització expressa del Departament d’Agricultura. Tampoc es poden fer focs d’esbarjo ni d’altres relacionats amb l’apicultura. 


Dins de les àrees recreatives i d’acampada i en parcel·les de les urbanitzacions, es podrà fer foc quan s’utilitzin barbacoes d’obra amb mataguspires.

També queda prohibit llençar objectes encesos, abocar escombraries i restes vegetals i industrials de qualsevol mena que puguin ser la causa de l’inici d’un foc, llançar coets, focs d’artifici o d’altres artefactes que continguin foc, i utilitzar bufadors o similars en obres realitzades en vies de comunicació que travessin terrenys forestals.


El 2020, el millor any en dècades

El 2020 va ser el millor any en dècades pel que fa al nombre d'incendis i hectàrees forestals cremades. En concret, es van registrar 289 incendis forestals que van cremar 209 hectàrees totals. El foc més significatiu es va donar el 17 d'octubre a les Avellanes i Santa Linya (Noguera) i va cremar 30,9 hectàrees forestals. Gairebé el 22% dels incendis van ser intencionats i un 10% per línies elèctriques.

Des del gener, hi ha hagut 44 incendis forestals a Catalunya, que han cremat unes 21 hectàrees (amb dades provisionals).

 

 

Participació