Gósol a la portada del «The New York Times»

El diari nord-americà explica el cas del municipi berguedà, que en l’últim any ha aconseguit evitar el declivi demogràfic i salvar l’escola gràcies a l’arribada de diverses famílies

12 de març del 2021
Actualitzat a les 19:27h
Gósol
Gósol | DiBa
Gósol ha estat protagonista en una de les capçaleres més influents del món, el The New York Times. El diari novaiorquès ha obert l’edició d’avui posant el cas del municipi berguedà com a exemple de repoblació en temps de pandèmia. La crònica de Nicholas Casey explica com la pandèmia ha animat a algunes famílies a instal·lar-se en pobles petits com Gósol aprofitant el teletreball o fugint de la crisi econòmica.

En el reportatge Casey explica com el cens de la població disminuïa any rere any des de la dècada del 1960 i que fins i tot l’alcalde havia fet crides desesperades a televisió avisant que el poble podia desaparèixer si no s’hi instal·laven nous habitants. Finalment però ha estat la pandèmia la clau perquè aquest poble als peus del Pedraforca de poc més de 100 habitants es recuperi de la situació crítica que vivia a nivell demogràfic. L’arribada de nous veïns, explica, ha permès també salvar l’escola del tancament.  

El reportatge explica el cas concret de Gabriela Calvar, que va deixar el bar que regentava a Castelldefels per començar una nova vida a Gósol amb els seus fills, i de la Maria Otero, una dissenyadora web que s’ha traslladat al poble d’origen dels seus avis i on teletreballa i viu amb la família.